Teslával indulnak történelmi útjukra a SpaceX űrhajósai

Többszörösen is határpont lehet ez a küldetés, melyet a járványveszély ellenére is végre akarnak hajtani.

Habár a SpaceX vállalkozás már eddig is kiemelkedő eredményekről számolhatott be, holnap, május 27-én, szerdán újabb fordulóponthoz érkeznek.

Hirdetés

Ha minden jól megy, magyar idő szerint este 10:33-kor útjára indul egy olyan űrhajó, mely immár két embert, Bob Behnkent és Doug Hurley-t viszi a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) – a NASA legénységébe tartozó űrhajósok mindketten kétszer jártak már az űrben. Ha az időjárás közbeszólna – az előrejelzések szerint erre van esély –, akkor három nappal elhalasztják a startot. De ha minden a tervek szerint alakul, az űrhajósok az indítás után 24 óra múlva dokkolnak az ISS-en. Ott csatlakoznak a háromfős amerikai-orosz legénységhez – de hogy meddig maradnak, az egyelőre még nem tisztázott: a Crew Dragon jelenleg a NASA előírásainak megfelelően 210 napig képes űrtevékenységet folytatni.

Többszörösen fordulópont lesz ez a misszió: az Elon Musk által 18 éve alapított SpaceX-nek ez lesz az első emberes küldetése, emellett az első űrutazás lesz, melyet magáncég hajt végre – és nem utolsósorban: kilenc év után ez lesz az első alkalom, hogy az USA területéről indul emberes misszió (az elmúlt időszakban az oroszoktól bérelt szolgáltatást használtak).

Crew Dragon
[+]

A Demo–2 nevet kapott küldetés ikonikus helyszínről, a floridai Kennedy Űrközpontból indul a SpaceX által épített Crew Dragon kapszulában, a szintén Musk cégétől származó Falcon 9 hordozórakéta segítségével (a Demo-1 volt a próbaváltozat, amikor a Crew Dragon személyzet nélkül csatlakozott az ISS-hez).

Már a felvezetés is Muskra jellemző: az űrhajósok vadonatúj, számukra tervezett szkafanderben indulnak, és változtattak egy régi, hagyománnyá vált szokáson is: az űrközpontból az indítóállásig vezető 15 kilométeres utat nem a legendás Astrovan furgonon teszik meg, hanem egy stílusosan fekete-fehér Tesla Model X autón.

Mind az űrhajósok, mind a felkészítő és végrehajtó csapat szigorú egészségügyi korlátozások alatt volt az elmúlt hetekben a koronavírus-járvány miatt – ugyanis a NASA szinte minden projektet leállított a járvány okán, de ezzel a küldetéssel fontossága miatt kivételt tettek.

A küldetés nemcsak elsősége miatt kiemelkedő: egyben teszt is lesz, ettől teszik függővé, hogy a jövőben, a tervek szerint már az ősztől, a NASA és a SpaceX beindítja-e immár a „komoly”, vagyis feladatorientált közös emberes repüléseket.

Az eseményre bejelentkezett, így az űrközpontból élőben tekinti meg a startot Donald Trump amerikai elnök is.

Az indítást természetesen élőben közvetíti többek között a NASA is – és a rajongók addig is kipróbálhatják azt a böngészőben működő szimulátort, melyet a SpaceX tett közzé nemrég.

Azóta történt

Előzmények