Sorra küldi fel az újabb Starlink-műholdakat a SpaceX

Már 1145 műhold kering Föld körüli pályán, a legutóbbi kilövés után azonban a Falcon 9 landolása rosszul sült el.

A SpaceX a tegnapi napon újabb 60 darab Starlink-műholdat küldött fel a világűrbe.

Így összesen már 1145 darab kering Föld körüli pályán, vagyis hamarosan eléri a vállalat az 1440-es célszámot. Most azonban nem sikerült a Falcon 9 landolása, az ugyanis nem találta el az Of Course I Still Love You névre keresztelt drónhajót, hanem az óceánba zuhant. A SpaceX szerint sajnálatos, hogy nem sikerült begyűjteni a rakétát.

Azt nem árulták el, hogy pontosan mi történt a B1059-cel, elvileg a landolás előtt nem sokkal támadt probléma. A B1059 mindenesetre már kétszer segített feltölteni készletekkel a Nemzetközi Űrállomást, felküldött egy amerikai kémműholdat, egy argentin megfigyelőműholdat és Starlink-műholdakat is. Így bár a hatodik küldetés során odaveszett, a SpaceX szerint mindig az első a hangsúlyos, az összes többi landolás már csak bónusz.

Az apróbb kudarc ellenére elvileg még szerdán újabb 60 műholdat lőhet fel a SpaceX az űrbe. A kezdeti célszám 1440 műhold, de összesen 12 ezret akarnak Föld körüli pályán az internetszolgáltatáshoz.

A nyilvános béta 2020 végén kezdődött több országban is, azóta több mint 10 ezer ügyfele van a szolgáltatásnak, amelyre 99 dolláros letéttel már lehet előrendelni is. 2021 elején állítólag lefedné Ausztráliát a szolgáltatás, 2022-ben pedig a félreeső területeket is a régióban.

Azóta történt

Előzmények