A Sony kiegyezett a PS3-at feltörő hackerrel

Az érintettek tegnap jelentették be, hogy március 31-én egyezségre jutottak abban az eljárásban, melyet a Sony Computer Electronics America (SCEA) kezdeményezett egy fiatal hacker, George „Geohot” Hotz ellen.

Az igen nagy visszhangot kiváltó ügy alapja az volt, hogy Hotz feltörte a PlayStation 3 rendszerét, hogy az engedélyezett mellett más operációs rendszert is futtathasson a konzolon, majd a töréshez szükséges információkat nyilvánosságra is hozta, így megteremtette a kalózkodás lehetőségét is.

A megegyezés folyamatának részleteiről nem sokat tudni, de Hotz végül is „olcsón megúszta”: gyakorlatilag csak arra kellett kötelezettséget vállalnia, hogy soha többé nem hackel meg Sony-termékeket, különben súlyos pénzbüntetésre számíthat (permanent injunction), illetve a töréshez szükséges kódot nem terjesztheti.

A Sony hivatalos blogjában Riley Russel, a cég vezető jogásza leírja, hogy örülnek a megegyezésnek, ugyanis céljuk csak szellemi tulajdonuk megvédése volt, és úgy véli, a tiltást kimondó határozat erre alkalmas lesz.

Maga Hotz úgy nyilatkozott a döntés kapcsán, hogy soha nem volt célja a kalózkodás segítése – ennek bizonyítása esetén igen komoly büntetés várt volna rá. Ugyanakkor saját blogján bejelentette, hogy csatlakozik a Sony-bojkotthoz, és soha többé nem vásárol a cégtől terméket, s másokat is erre biztat, sőt azt is javasolja, hogy a korábban vásárolt árukat is küldjék vissza a vállalatnak.

Hotz ügyvédei a SCEA által indított perben azzal érveltek, hogy a hacker valójában csak egy meglévő, de letiltott funkciót engedélyezett, míg a Sony a számítógépes csalásokról és visszaélésekről rendelkező törvény (Digital Millennium Copyright Act) megsértésével vádolta a fiatalembert, illetve még két másik hackert is (a Sony ezeket a pereket is megszüntette).

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények