Sony: DVD-háború és -béke

Hirdetés

A Sony hajlandó lenne egyezkedni a következő generációs – a jelenleginél jóval nagyobb tárolókapacitást nyújtó, ám egymással nem kompatibilis – DVD-formátumok küszöbön álló háborújának megelőzéséről. „A felhasználók szempontjából egyetlen formátum előnyösebb, mint kettő. Ezért nyitottak vagyunk a megbeszélésekre” – idézi a vállalat illetékes vezetőjének nyilatkozatát a Reuters. Jukinori Kavaucsi ugyanakkor hozzátette: egyelőre nem történtek lépések a rivális formátumokat pártoló nagyvállalatok zöld asztalhoz ültetésére.

A formátumháborúban az egyik oldalon a japán Toshiba és NEC által kifejlesztett HD DVD szabvány áll. E megoldásnak – mely 15, illetve 30 Gbyte adat tárolását teszi lehetővé egy diszken – vitathatatlan előnye, hogy mai DVD-lemezekkel megegyező méretű korongokat használ, így az átállás költségei minimalizálhatóak. A HD DVD továbbá támogatja a jelenleg használatos lemezekkel való kompatibilitást is.

Az optikai lemezformátum szabványosítását felügyelő DVD Forum e változat mellett tette le voksát, ami azért is meglepő, mert a másik oldalon álló Blu-Ray formátum mögött olyan óriások sorakoztak fel, mint a Hitachi, az LG Electronics, a Matsushita, a Pioneer, a Philips, a Samsung, a Sharp, a Sony és a Thomson Multimedia. A Blu-Ray – mely legfeljebb 25, illetve 50 Gbyte adatot képes tárolni – azonban nem kompatibilis a jelenlegi gyártói infrastruktúrával, ezért bevezetése költségesebb.

Ha a felekben valóban megvan a hajlandóság a felhasználóbarát egyezkedésre, itt lenne az ideje a konkrét javaslatok kidolgozásának. Az új formátumokat támogató DVD-lejátszókat és -felvevőket ugyanis a gyártók az év végére ígérik. És ahogy közeledik a piaci premier dátuma, úgy szaporodik azoknak a szakértőknek a tábora, akik a 80-as évek VHS–Betamax formátumháborújának szellemét látják ismét kísérteni.

A tét nem kevés: a DVD-lejátszók és -felvevők évi 10 milliárd dollárt fialó, valamint a PC-s optikai meghajtók hasonló méretű piacának vezető szerepéért folyik a harc.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt