A Samsungnál már biztosan nem akad meg a chipgyártás

Csúcskategóriás chipek gyártásához szükséges eszközök fennakadásmentes biztosításáról tárgyalt egymással a Samsung és az ASML vezetője.

Lee Jae-yong, a Samsung alelnöke az ASML vezérigazgatójával, Peter Wenninkkel egyeztetett kedden arról, hogy folytatják az együttműködést, a Samsung pedig zavartalanul jut majd csúcskategóriás chipek gyártásához szükséges eszközökhöz.

A Samsung fennakadásmentes ellátást szeretne elérni a következő-generációs chipek gyártásához szükséges EUV litográfiás felszerelések kapcsán, de a chipszektorról és a technológiai trendekről is egyeztettek a tájékoztató szerint.

Az ASML gépei nélkül lehetetlen modern chipet gyártani, egy ilyennek a darabja pedig 160 millió dollárba is kerülhet. Mivel csak korlátozott számban készülnek, ezért a Samsung, a TSMC és az Intel is fennakadásokat tapasztalt, pedig utóbbi önmagában több mint 100 milliárd dollárt költ gyárépítésekre.

A Samsung csak idén 18 EUV gépek köt le, a tavalyi 15 és a 2020-as 8 után. Konkrétumokat nem közölnek, de a gépeket a bérgyártásban és a memóriachipek gyártásában is használják.

Azóta történt

Előzmények