Hirdetés

Sztrájkolnak a Samsungnál

A szakszervezet azt mondja: július 8-10. között sztrájkolnak majd a Samsung Electronics egyes dolgozói.

Már eddig is igen komoly szakszervezeti gondjai voltak a Samsungnak, nem is olyan régen a vállalat történetében először sztrájkra is sor került.

A szakszervezeti dolgozók most július 8-10. közé újabb sztrájkot hirdettek Dél-Korea legértékesebb cégén belül. Azt még nem tudni, hányan sztrájkolnak majd.

A szakszervezet és a dolgozók átláthatóbb jutalmazási rendszert és több szabadságot akarnak, valamint azt, hogy egyenlő félként kezeljék őket. A tagom száma egyébként azután lőtt ki, hogy 2020-ban a Samsung megígérte, hogy nem akadályozza a szakszervezetek növekedését.

A sztrájk várhatóan nem lesz hatással a chipgyártásra, mivel a rendszerek nagyrészt automatizáltak, közölték elemzők. A hatás súlyossága azonban így is függ attól, hányan és meddig sztrájkolnak majd. Ha például sokáig nem lesz váltás az automatizált rendszerek összetett és bonyolult kezeléséhez, akkor a chipgyártás sem folytatódik.

A múlt havi, egynapos szabadságakció a Samsung szerint nem érintette a gyártást vagy az üzleti tevékenységet, mert ott főleg irodai dolgozók mentek sztrájkra. Elemzők szerint most azonban a bérek és juttatások miatt bajba kerültek a lojalitás terén.

Előzmények