Már nem az Apple a világ legnagyobb mobilgyártója

Kevesebb iPhone-t tudott leszállítani az Apple, így az IDC szerint már a Samsung a világ legnagyobb okostelefon-gyártója. Eközben Tim Cook Vietnámban kampányol.

Az IDC piacelemző cég vasárnap kiadott adatai alapján az Apple mobilok kiszállításai nagyjából 10 százalékkal csökkentek az első negyedévben, köszönhetően a növekvő versenynek.

Globálisan 7,8 százalékkal több okostelefont, 289,4 millió darabot szállítottak le a gyártók január és március között.

A Samsung 20,8 százalékos piaci részesedést szerzett (és több mint 60 millió mobilt szállított le ezen időszak során – a Galaxy S24 sorozat eladásai pedig 8 százalékkal emelkedtek az elődszériához képest, az első 3 hét adatai alapján), az Apple a második helyre esett vissza 17,3 százalékkal (és 50,1 millió mobillal). A Xiaomi 14,1 százalékon állt. Kínában óriási kihívás előtt áll az Apple, hiszen nem csak a helyi riválisok egyre népszerűbbek, de a kormányzati dolgozók és egyes kínai cégek emberei sem használhatnak már a munkában iPhone-t, biztonsági aggályok miatt.

Az Apple a júniusi WWDC-n mutatja meg, milyen szoftveres frissítésekre készül, valamint milyen nagy AI-tervei vannak (a befektetőket főleg az utóbbi érdekli, hiszen az óriások között ilyen téren eléggé lemaradt az Apple, még ha az AI-forradalmat nem is mindenki hiányolja…).

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója ma egyébként Vietnámba érkezett, két napos útja során diákokkal, tartalomgyártókkal, Apple-felhasználókkal találkozik, míg az Apple jobb kapcsolatot építene ki a helyi beszállítókkal, oktatással.

Az Apple több lábra állna, így Kína után nem csak Indiában, de Vietnámban is erősíti a gyártást – rögtön nehéz helyzetbe is került, ugyanis miután az országban számos klímaszakértőt letartóztattak, emberjogi és környezeti szervezetek nyomás alá helyezték az Apple-t, hogy újdonsült befolyásával és klímaszerepére tekintettel járjon közben az ügy kapcsán.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények