AI-botrány a Samsungnál: betiltották a ChatGPT-t és a generatív AI-t

Nagy botrány lett abból, hogy belsős forráskódokat töltöttek fel az OpenAI szervereire, így a Samsung végül úgy döntött, minden egyes dolgozójának megtiltja a ChatGPT és a generatív AI használatát.

Hatalmas veszélyt jelent az AI az emberiségre, ezt lassan minden szakember elmondja, az AI-keresztapa pedig igen aggasztó képet festett. Az újítások ráadásul konkrétan a tech cégekre is veszélyesek, több értelemben is.

Legutóbb a Samsung járt pórul, az egyik legnagyobb divíziójának dolgozói ugyanis belsős forráskódot töltöttek fel az OpenAI szervereire. Ebből hatalmas botrány lett a cégnél.

A történtekre válaszul a Samsung minden dolgozó számára megtiltotta a generatív AI használatát, így a ChatGPT és a Bard is tiltólistára került, minden céges mobilon, számítógépen, laptopon és belső hálózaton. Megkérték a dolgozókat, hogy a személyes eszközeiken se tegyenek semmit, ami veszélybe sodorná a cég titkait, információit ilyen jellegű rendszerek kapcsán.

A Samsung szerint a gond az, hogy az AI-platformok külső szervereket használnak (gyakran minden adathoz), ezeket pedig nehéz megvédeni vagy törölni. Aki nem tartja be az előírásokat, azt kirúghatják.

Nem a Samsung egyébként az egyetlen, amely ilyen drámai lépésre szánta el magát, sok cég tiltja meg vagy korlátozza az AI-rendszerek használatát, köztük a JPMorgan, a Bank of America és a Citigroup is így tett.

Ez persze nem jelenti azt, hogy ne akarnának egy szeletet a tortából: a Samsung olyan AI-eszközökön dolgozik, amely dokumentumok fordítását és összegzését végzi el vagy épp szoftvert ír.

Természetesen a Samsung készülékeket és azok tulajdonosait nem érintik az intézkedések, mindenki szabadon használhat bármit – ami azt illeti, a Galaxy mobilok beépített SwiftKey billentyűzetére már a Bing AI is megérkezett.

Azóta történt

Előzmények