Kettéválhat a Samsung

Egy ilyen döntés már évek óta érik, de a közelmúlt botrányai felgyorsították a történéseket.

A dél-koreai óriásvállalat, a Samsung Electronics Co. Ltd. vezetősége holnap arról dönt, hogy egy befektetési alap tanácsadójának javaslatára esetleg két részre választják szét a céget – írja a Seoul Economic Daily hétfői, nevét nem vállaló forrásra hivatkozó riportja alapján a Reuters hírügynökség.

Az Elliott Management hedge fund októberi javaslatának alapját az képezi, hogy a szétválás egyrészt biztosítaná és megerősítené a vállalat vezető szerepét a globális okostelefonos piacon, illetve növelné a részvények értékét. A szétválást mind a koreai, mind az amerikai, a patriarkális irányítással elégedetlen befektetők támogatják, és minden valószínűség szerint az események felgyorsulásában nem kevés szerepet játszott a Galaxy Note 7 botránya, mely legalább 6 milliárd dollárjába kerül a vállalatnak, valamint az is, hogy az országot megrázó politikai-korrupciós botrányban a Samsung is előkerült, a híradások szerint a hatóságok már két házkutatást is tartottak irodáikban. Az egyre hangosabb befektetők szerint a Samsung jelenlegi irányítás struktúrája alkalmatlan arra, hogy a globális versenyben talpon maradjanak.

A beszámoló szerint a befektetési alap azt javasolja, hogy alakítsanak egy csakis a tulajdonjog fenntartását szolgáló holdingot, illetve egy termelő társaságot, fizessenek ki mintegy 26 milliárd dollárnyi speciális osztalékot a befektetőknek, emellett válasszanak az irányító testületbe három független igazgatót,

A vállalat átszervezésének tervei egyébként már 2014 májusa óta napirenden vannak, amikor a szívrohamban következtében munkaképtelenné vált Lee Kun-hee helyét Jay Y. Lee és két nővére vette át a csúcson.

A Samsung egyelőre nem kommentálta a tudósítást.

Azóta történt

Előzmények