Hirdetés

Akkugyárat épít a Samsung Gödön

Az ígéretek szerint a korábban bezárt gyárat környezetbarát módon, a legmodernebb technológiát telepítve újítják fel és bővítik ki.

Igaznak bizonyultak a híresztelések, melyekről tavasszal számoltunk be: az európai piacra szánt elektromos autók akkumulátorainak gyártásába kezd a Samsung Gödön, a korábbi, két éve bezárt telephely bővítésével százmilliárd forintos beruházás keretében 600 új munkahely jön létre – közölte Szijjártó Péter tegnap egy sajtótájékoztatón.

Hirdetés

A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: komoly regionális verseny végén nyerték el a beruházást, amelyért nagy infrastrukturális fejlesztéseket vállaltak a térségben, valamint Göd csökkenti a koreai cég vállalati terheit. Hozzátette: erre azért volt szükség, mert az uniós szabályok miatt a főváros környékén készpénztámogatást nem adhat a kormány egy beruházáshoz. A miniszter úgy vélte, a beruházással Magyarország még inkább a legfontosabb autógyártók látókörébe kerül. Megjegyezte: a koreai és magyar befektetési ügynökség, valamint a Samsung közös programot indított a magyar kis- és közepes vállalatok beszállítói kapacitásának növelésére, ebben 11 cég magas besorolást kapott, héttel pedig még folynak a tárgyalások.

Dzsung Szeh Vung, a Samsung egyik alelnöke arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy 2018-ra tervezik elérni a teljes gyártókapacitást, amikor 50 ezer elektromos vezérlésű gépjárművet szolgálnak majd ki. Közölte: a közeljövőben az elektromos autók eladásának robbanásszerű növekedése várható, ezért a cég nagy erőfeszítéseket tesz az európai gyártás beindítására, meg akarja erősíteni jelenlétét a kontinensen. Dzsung Szeh Vung kifejtette: sok országot megvizsgáltak, mielőtt Magyarország mellett döntöttek. Az üzemben – ahol a meglévő épületek mellé újabbakat is építenek – a legfejtettebb gyártási technológia lesz, és nagy figyelmet fordítanak a környezetvédelemre.

A 2012-ben még 76 milliárd forint árbevételű Samsung SDI Magyarország Zrt. 2014-ben zárta be a mintegy 322 ezer négyzetméteres gödi képcsőgyárát, miután a képernyők iránti kereslet erősen megcsappant a plazmatechnológia magas áramigénye miatt.

Azóta történt

Előzmények