A Samsung a Galaxy-ügy ellenére is rekordot döntött

Habár a csúcstermék a technológiai ipar egyik legnagyobb botrányát okozta, a vállalat a kedvező körülmények között kiválóan teljesített.

A dél-koreai Samsung Electronics ma bejelentette a negyedik üzleti negyedév előzetes számait, és ezek szerint a negyedéves profit minden korábbi várakozást jóval meghaladva 50 százalékkal lesz több, mint az előző év azonos időszakában, és ez három éve a legjobb adat.

Hirdetés

Vagyis a Galaxy Note 7 óriási veszteségeket is okozó őszi botrányát sikerült más területek kiváló teljesítményével (például a még mindig népszerűbb régebbi típusok eladásának növelésével) kiegyensúlyozni – igaz, a nagyvállalat árbevétele enyhe mértékben, 0,6 százalékkal csökkent: 2,1 milliárd dollárra számítanak.

A Samsung természetesen akciótervet dolgozott ki a Galaxy miatt előállt helyzet menedzselésére, a veszteségek minimalizálására, és ez sokkal gyorsabban és hatékonyabban működött, mint az elemzők korábban jósolták. A vállaltavezetés mindenesetre bizakodó, reményeik szerint a Galaxy S8 kirobbanó siker lesz, így 2017-ben rekordbevétel elérése a cél.

Az egyelőre még becsült adatok szerint az év utolsó negyedévében a üzemi eredményük 9,2 billió von (kb. 7,8 milliárd dollár) volt – ez messze meghaladja az elemzők által várt 8,2 billió vont, egyben a legjobb eredmény 2013 óta.

A befektetők egyébként – többek között a memóriachipek és az OLED kijelzők iránit kereslet növekedés miatt (a becslés szerint az alsó kategóriás telefonokat gyártó kínai vállalatokat a tömeges igény miatt egyre drágábban kiszolgáló chipgyártó üzletág is rekordot döntött az utolsó negyedévben) – mélyen bíznak a Samsungban, tavaly összesen 43 százalékkal emelkedtek a részvényárak.

A részletes és pontos jelentés a hónap végén jelenik meg.

Azóta történt

Előzmények