Lezajlott a „bébiterminátorok” idei versenye

San Franciscóban már hat éve megrendezik minden évben a híressé vált RoboGamest, a „harci- és sportrobotok” versenyét, ahol a világ fejlesztői próbára tehetik szerkezeteiket különféle megmérettetéseken: a sportágakban és a „gép a gép elleni küzdelemben” (kungfu, golf, szumó stb.). A 2009-es találkozón 18 ország 620 mérnöke versengett a meghirdetett kategóriákban a díjakért.

Az idei, a múlt héten megrendezett verseny abszolút sztárja a már négy éve legyőzhetetlen, szupernehézsúlyú (154 kg), kanadai fejlesztésű Ziggy volt, aki most sem engedte át az első helyet egyetlen „terminátornak” sem. A videókon jól látható, hogy Ziggy impozáns eszköztárral van ellátva ahhoz, hogy kis átalakítással akár meg is semmisítse ellenfelét – a bemutatón tanúsított „viselkedése”, amely az ellenfél „megalázását” szolgálta, természetesen a kanadai fejlesztők szándéka volt: fricska a nagy szomszéd, az USA fejlesztői számára. Az idei év egyik meglepetése is egy ilyen célt szolgáló eszköz volt, az a pneumatikus „mancs”, amivel elhajította ellenfeleit a gép, s ez láthatóan és hallhatóan hatalmas ovációt váltott ki a nézőközönségből.

Azóta történt

  • Ha egy finom robotkéz...

    Az egyik legbonyolultabb robotikai feladatra találtak innovatív megoldást a Columbia Egyetemen: érzékenyen működő robotkezet alkottak meg.

  • Vegye meg robotmását karácsonyra!

    A japánok nem adják fel: az emberi alakú robotok fejlesztése most már elérte a piacot is, borsos összegért megvásárolhatjuk gépmásunkat.

  • Robotverseny Magyarországon

    Magyarország legrangosabb robotversenyét újra megrendezik áprilisban Dunaújvárosban.

Előzmények