Vegye meg robotmását karácsonyra!

Az közhely, hogy – a nyugatiak számára nem kevéssé érthetetlenül – a humanoid robotok fejlesztésének központja Ázsia, azon belül is Japán és Dél-Korea, ezernyi honlapon lehet erről szóló híreket olvasni, a robotikai kiállításokon pedig évről évre meg lehet csodálni, milyen messzire is jutottak az ottani szakemberek e kétséges koncepció keretében. Arról is sokat hallani, hogy a különféle robotok milyen szorosan épülnek be – főként a dél-koreai – háztartásokba. Ám a legújabb, karácsonyi japán ajánlat akkor is a sci-fi érzését kelti egy európaiban, ha igazából technológiai újdonságot nem tartalmaz.

Actroid

A Sogo & Seibu nevű cég friss ajánlata valóban döbbenetes. A Kokoro robotikai vállalat – ők az Actroid elnevezésű termékről, a robotportásról ismertek – két modelljét bocsátották kereskedelmi forgalomba, s e robotok azért különlegesek, mivel lehetőség van arra, hogy megjelenését a megrendelőhöz igazítsák: vagyis készítenek egy külső jegyeiben a vásárlót másoló klónt. A hangjukban is a vevőt imitáló modellek ára több mint 43 millió forintnak megfelelő japán jen. Ha valakinek feltétlenül szüksége van egy ilyen gépre, akkor sietnie kell, mivel jelenleg csak kettő áll rendelkezésre, ezek tulajdonosait sorshúzással választják ki, a további megrendeléseket a jövő évre jegyzik elő, s ha lesz elegendő érdeklődő, akkor nagyobb választékot is ígérnek.

A hangot a vásárló hangjának felvételei, a mozgást és az arckifejezéseket pedig a vevő mozgásának elemzése alapján állítják be. A robotokat működtető mechanika egyelőre nem alkalmas egy közös sétára, ezért csak ülve vagy állva duplikálja a felhasználót (a robotok csak a felsőtestüket képesek korlátozottan mozgatni).

Azóta történt

Előzmények