Patkányok irányítják egy brit egyetem robotjait

A brit University of Reading kutatóinak nyilatkozata szerint egy patkányból kioperált agysejtek által vezérelt robot segíthet majd az olyan degeneratív betegségek működésének megértésében, mint például az Alzheimer- vagy a Parkinson-kór – adta hírül az egyetem honlapja. A fejlesztés során mintegy 300 ezer neuront kapcsoltak össze egy robottal, amely egy úgynevezett akusztikus lokátor segítségével érzékeli a környezetét, melynek lényege, hogy a különféle tárgyak nagyságát, esetleges mozgását és alakját elektromágneses vagy hanghullámok segítségével határozza meg.

Az agysejtek közreműködésével a robot megtanulta, hogy hogyan navigáljon az akadályok között, illetve, hogy miként kerülje el az ütközéseket. A kutatók azt remélik, hogy mivel az eszköz segítségével mélyebben meg tudják vizsgálni a tanulási folyamatokat, kiderül majd, hogy milyen folyamatok játszódnak le a memória leépülése során. A tudósok a jövőben azt is el szeretnék érni, hogy a robot ne csak el tudja kerülni a közelébe kerülő akadályokat, de képes legyen fel is ismerni azokat. Dr. Ben Whalley, az egyetem idegkutatója elmondta, hogy ma az az egyik legfontosabb kérdés, hogy az egyes neuronok miként képesek olyan komplex rendszereket kialakítani, amit az egyes szervrendszereknél, illetve az állatoknál is megfigyelhetünk.

A kérdéses neuronokat egy még magzati állapotban lévő patkány kéregállományából operálták ki, majd speciális eljárásokkal megszüntették az egyes agysejtek közti kapcsolatokat. A lokátor által felfogott jeleket az idegsejtekhez vezették, hogy azok olyan új összeköttetéseket építsenek ki, melyek segítik a gép tájékozódását. Mivel a sejteknek speciális feltételek szükségesek az életben maradáshoz, a robottól távolabb, szabályozott, körülmények között, nyolcvan speciális elektródával felszerelt tartályban helyezték el őket, a gép pedig Bluetooth segítségével tartja a kapcsolatot a neuronokkal.

A Georgia Institute of Technology kutatói már korábban, 2002-ben végrehajtották az első olyan sikeres kísérleteket, melyek során élő szövetet használtak fel gépek vezérlésére. Dr. Steve Potter, a kutatás vezetője „hybrot”-nak nevezte el az idegsejtek által vezérelt robotokat.

Azóta történt

Előzmények