Rengeteg bizalmas adatot gyűjtenek be rólunk az autóink

Egy jelentés rávilágított, hogy a hatóságok a megfelelő technológiával elképesztően sok személyes adatot szerezhetnek valakiről az autóján keresztül.

A The Intercept egyik jelentése aggasztó trendre hívja fel a figyelmet.

A nyomozások szerint a hatóságok egy új technológiával képesek elképesztően sok személyes adatot kiszedni az autókból. Az Amerikai Vám- és Határőrség (CBP) például több százezer dolláros megrendelést adott le nemrég egy svéd, adatkinyerésre szakosodott, MSAB nevű cégnek. Az MSAB többek között az amerikai Berla iVe eszközét is használja.

Az MSAB csomagjának használatával a hatóságok mindenféle bizalmas adatot képesek kinyerni a járművek infotainment és egyéb számítógépes rendszereiből. Állítólag olyan szintű adatokról van szó, mint amiket egy mobilból szerezhetnének: a legutóbbi úti célok, kedvenc úti célok, hívásnaplók, névjegyzék, SMS-ek, e-mailek, képek, videók, közösségi hírfolyamok, navigációs előzmények. Ahol az autó valaha járt, arról is ki tudnak szedni egy listát. Állítólag még a törölt adatok visszanyerésére is képesek, továbbá tudják azonosítani az illető ismerőseit, és a velük folytatott kommunikációs mintákat is.

Sok esetben annyi és olyan fontos adatokat szereznek, mint egy okostelefonról. Mindez azért fontos, mert a legtöbb ember mostanra tisztában van vele, hogy a mobilja milyen sok fontos adatot tárol róla. A szakemberek szerint azzal viszont szinte senki nincs tisztában, hogy az autók számítógépes rendszerei mennyire sok érzékeny adatot gyűjtenek és tárolnak. Mindezek kinyerése pedig egyes cégek számára valódi aranybánya.

A jelentésben felhívják a figyelmet arra, hogy a hatóságok tisztában vannak vele, hogy a fogyasztóknak fogalma sincs az ilyen típusú, kiterjedt adatgyűjtésről. A Berla alapítója egy tavalyi interjúban elmondta, hogy sokan kölcsönöznek autót, amit mindenféle célokra használnak, de bele sem gondolnak, hogy mi mindent rögzít róluk és tevékenységükről a jármű. Egy 6 évvel ezelőtti interjúban pedig arról beszélt, hogy a cégének megoldása pont erre épít: valakinek lemerül a mobilja, csatlakoztatja az autóhoz, amiben persze ott lesz az USB port. Amint a mobil csatlakozott az autóhoz, elkezd tölteni. És amint ez a folyamat elindul, az autó minden olyan adatot átvesz a mobilról, amit a tulajdonosa el sem tud képzelni – tette hozzá.

A szakemberek kiemelték, hogy bár a mostani jelentés az Amerikai Vám- és Határőrségre koncentrál, de civil jogi szervezetek attól tartanak, hogy a technológiát más hatóságok is alkalmazzák majd, nem csak Amerikában, hanem mindenhol. Azt mondják, ez nem egy elméleti jelenség, hamarosan minden rendőrséghez eljut ez a technológia.

Azóta történt

Előzmények