Kínában elfognák az autók által külföldre küldött adatokat

Kína olyan eszközöket fejleszt, amelyek képesek monitorozni az autók által külföldre küldözgetett adatokat.

Egyre több országban szempont, hogy a tech termékek és rendszerek az adatokat helyben tárolják, és ne küldözgessék össze-vissza.

Kína sem kivétel, és a kínai hatóságok szerint az országban már olyan eszközöket fejlesztenek, amelyek képesek monitorozni az autók által külföldre küldözgetett adatokat.

Mivel az új autókon egyre több szenzor és kamera van a vezetéssegítő funkciók okán, ezért egyre több a generált adat, amit a gyártók felhasználhatnak (például önvezető rendszerek fejlesztéséhez). Ez persze adatbiztonsági kérdéseket vet fel, főleg akkor, ha külföldre kerülnek az adatok.

Kínában az autógyártókat arra kötelezték, hogy a helyi járművek helyben tárolják a generált adatokat, és kritikus adatok külföldre küldéséhez kérjék a hatóság jóváhagyását. Ennek kapcsán komoly kritikák zúdulnak Kínában a Tesla nyakába.

A jelentések szerint Kínát egyre jobban zavarja, hogy mekkora adattömegek kerülnek magáncégekhez, sokszor külföldi felek kezei közé – az adatokkal bárki visszaélhet.

A CAERI tájékoztatása szerint fejlesztik azt a rendszert, amely monitorozza és elemzi az adatküldéseket a járműveknél, bár az egyelőre csak tesztkörnyezetben működik. Többek között Tesla, Audio, Mercedes-Benz és Land Rover járműveket is bevontak a tesztekbe, amelyek eredményeit még nem közölték.

Azóta történt

Előzmények