Nyilvánosságra került a HDCP titkosítási mesterkulcsa

A héten nem kis felzúdulást keltett, hogy a pastebin.com weboldalra felkerült egy titkosítási kulcs, melyről a feltöltő azt állította, hogy a HDCP nevű másolásvédelmi eljárás része, méghozzá a titkosításban szerepet játszó mesterkulcs. Amint a tudomásukra jutott, a technológia gazdája, az Intel vizsgálatot indított, s tegnap hivatalosan is bejelentették: valóban a HDCP mesterkulcsát osztotta meg a nyilvánossággal az ismeretlen feltöltő. Ez azt jelentheti, hogy egy hozzáértő szakember készíthet olyan, a mesterkulccsal ellátott eszközöket, lejátszókat, amelyekkel megkerülheti a másolásvédelmet, így szabadon másolhatja, lejátszhatja a védett felvételeket: „Ezt [a kulcsot] felhasználva elő lehet állítani érvényes eszközkulcsokat, melyek képesek együttműködni a [HDCP-] protokollal” – nyilatkozta Tom Waldrop, az Intel szóvivője.

A HDCP (High-bandwidth Digital Content Protection) egy olyan titkosítási eljárás, melyet főképp filmeknél alkalmaznak az eszközökben a DVI vagy a HDMI kábeleken átáramló adatoknál: ezért nem lehet sem lejátszani, sem sokszorosítani a a tartalmakat, ha a felhasználó nem fizette ki a licenc díját.

Az még nem világos, hogy mekkora hatása lesz az adatszivárgásnak: vannak, akik szerint a Blu-ray-piac megrendítő erejű ütést kapott, ám mások – például az Intel szóvivője is – úgy vélik, hogy a kód felhasználása viszonylag bonyolult, idő és pénzigényes, ezért nem okoz igazán nagy kárt ez az eset.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

  • Hivatalos: belép a mobilpiacra az Intel

    Az Infineon wireless-részlegének 1,4 milliárd dolláros felvásárlásával megveti a lábát a gyorsan bővülő mobilpiacon az akvizíciós lázban égő chipgyártó.

  • Az Intel felvásárolja a McAfee-t

    Az ügylettel a vállalat befolyásos szereplővé válik az IT-biztonsági megoldások piacán. Ez az Intel történetének legnagyobb értékű akvizíciója.

  • Beszáll a kábelmodemüzletbe az Intel

    A félvezetőgyártó mamutvállalat megveszi a Texas Instruments kábelmodemes részlegét. A cél az Atom népszerűsítése.

  • Hivatalos: megegyezett az Intel és az FTC

    A hatóság szerint a peren kívüli megállapodás garancia a verseny helyreállítására a CPU-, GPU- és chipsetpiacon. A chipgyártó nem ismerte el a vádak igazát.