Lenyomná az iTunest az Ericsson és a Napster

A világ legnagyobb távközlésiberendezés-gyártó vállalata az internetes zeneboltot üzemeltető Napsterrel szövetkezett egy olyan letöltési rendszer kidolgozására, amely lehetővé teszi zeneszámok vásárlását mobiltelefonokkal. A megoldást a szolgáltatóknak kínálják majd, akik a használatával saját boltokat nyithatnak ügyfeleik számára.

Az előfizetők a telefonszámlájuk terhére vásárolhatnak és tölthetnek le majd dalokat mobiljaikra. Noha az árakról még nem döntött a két cég, kiindulási alapnak a Napster díjait tekintik. Az online zenebolt kínálatában több mint egymillió szám található, ezekhez jelenleg havi 9,95 dolláros előfizetési díj vagy dalonként 99 cent fejében juthatnak hozzá az internetezők.

Az Ericsson és a Napster ezzel a szolgáltatással a ma még gyerekcipőben járó mobilos zenei piacon próbálja megvetni a lábát. Feltehetően nem sikertelenül, hiszen a szolgáltatók húzták az orrukat, amikor a Motorola és Apple egy olyan készülék fejlesztéséről adott hírt, amely – miután pc-ről áttöltötték őket – képes lejátszani az iTunes internetes zeneboltban vásárolt dalokat; egy ilyen megoldás ugyanis a telkóknak semmilyen részesedést sem juttatna a zenebolti bevételekből.

A Napster és az Ericsson által fejlesztett megoldáson alapuló szolgáltatások a tervek szerint egy éven belül elindulnak Európában. (a Napster legelső oldala '99 októberéből..)

Azóta történt

Előzmények