Hirdetés

IBM: újra az elvárások fölött

A csalódást okozó első negyedév után ismét magára talált az IBM. A vállalat június 30-án véget ért második negyedéve meglehetősen eseménydús volt. Erre az időszakra esett a pc-s üzletág eladásának véglegesítése – amelynek az elmúlt három hónapra elkönyvelt bevétele 1,1 milliárd dollár volt –, a Microsofttal kötött megállapodás – amely 775 millió dollárt hozott a konyhára –, valamint egy 14 600 főt érintő leépítés bejelentése, ami 1,7 milliárd dollárt vitt el. Ezek nélkül a tételek nélkül az IBM 1,82 milliárd dollár, részvényenként 1,12 dollár profitot ért el, ami 4 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi számoknál, és messze felülmúlja az elemzői prognózisokat is. Az árbevétel ugyan 23,1 milliárdról 22,3 milliárd dollárra mérséklődött, de ha a pc-eladásokat levonjuk a tavalyi forgalomból, 6 százalékos növekedésre módosul a végeredmény.

A vállalat még áprilisban jelentette be, hogy 13 000 dolgozójától válik meg, ám végül 14 600 – főként európai – munkahely megszüntetése mellett döntött. Az elbocsátásra váró dolgozók közül 8000 már távozott a cégtől. A cég külön kiemelte az európai részleg teljesítményét, mely az átszervezések ellenére szinten tartotta árbevételét.

A legtöbb üzletág jól teljesített a negyedév során, egyedül a zSeries mainframe-ek forgalma esett vissza. Ennek azonban az lehet az oka, hogy az ügyfelek a szeptemberben megjelenő új modellekre várnak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények