Lépcsőt jár, beszélget, felismeri az arcodat, kólázik, pedig csak egy gép

Arra kérdésre, hogy a 21. század mérnökei vajon miért erőltetik annyira a humanoid robotok fejlesztését, talán csak a nagy Isaac Asimov és a szó kitalálója, Karel Čapek tudnának választ adni, mindenesetre ezek a projektek gőzerővel folynak, s nem csak a Távol-Keleten. Talán a háztartási robotok iránti érdeklődés fellendülése állhat a háttérben – az ABI elemzőcég szerint az ilyen gépekre (personal robotics) áldozott fejlesztési pénz a világon 2015-ig eléri a 15 milliárd dollárt.

Egy újabb ilyen fejlesztés hivatalos bemutatóját tartották meg szerdán az egyesült arab emírségekbeli Abu-Dzabiban – a vállalkozást menedzselő cég itt székel, ezért zajlott itt az esemény, de a tízfős fejlesztőcsapat valójában Barcelonában, Spanyolországban dolgozik. A Pal Technology Robotics által készített robot – melyet Reem-B-nek neveztek el – számtalan képességgel rendelkezik: van arcfelismerő szoftvere, képes társalgást folytatni, 12 motorja segítségével tud a lépcsőkön közlekedni, leülni, felállni, azonosítani tud tárgyakat, egy adott helyiségen belül képes kiválasztani a számára optimális közlekedési útvonalakat.

Reem-B

Reem-B 147 centiméter magas, s körülbelül 60 kg súlyú. Karjainak teherbírása nagyjából 12 kilogramm, járási sebessége 1,5 km/óra. A fő vezérlőegysége egy 1,66 GHz-es Core 2 Duo, de kisegítésként rendelkezik még egy 500 MHz-es Geode CPU-val is. Az akkumulátorai két órán keresztül képesek ellátni a szerkezetet. Az érdeklődőknek további részletekkel szolgál a kutatás vezetője, Davide Faconti saját blogjában.

Azóta történt

Előzmények