Rabszolgák gyártják az iPodokat?

A Mail on Sunday egy leleplező cikke szerint az Apple iPod zenelejátszóit előállító kínai üzemekben a munkások rabszolgakörülmények között dolgoznak – írja rövid összefoglalójában a BBC. A lap szerint a dolgozók alig több, mint 10 ezer forintnak megfelelő havi fizetésért gürcölnek 15 órás műszakokban, és a munkásszállókon egy-egy hálóteremben százan zsúfolódnak össze.

A cikk kapcsán kiadott közleményében a vállalat kijelentette: rendkívül fontosnak tartják, hogy a beszállítói láncban a munkakörülmények biztonságosak legyenek, és a dolgozókkal „tisztelettel és méltósággal” bánjanak. A cég megvizsgálja a lapban közölt információkat – tették hozzá.

A cikk szerint egy másik gyárban, az iPod Shuffle lejátszókat készítő, Sanghajhoz közeli sucsoui üzemben a munkások havi 21 ezer forintnak megfelelő jüant keresnek, de ennek a fele a gyárkomplexumon belül biztosított szállásra és étkezésre megy el. Főként nők dolgoznak a gyártósorok mellett – állítja a Mail on Sunday.

Az Apple csupán egyike azon vállalatok ezreinek, melyek az alacsonyabb munkabérek miatt Kínába szervezték ki a gyártást. Az iPodokon a következő felirat olvasható: „Kaliforniában tervezték, Kínában gyártották.”

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

  • How to Dismantle an iPod

    A U2 együttes és az Apple együttműködésének gyümölcse az újabb U2-dizájnú iPod-lejátszó – olcsóbban, mint az előző.

  • Lopott-e az Apple?

    Szingapúri riválisa, a Creative Technology egy bejegyzett szabadalom megsértése miatt perli az iPod-gyártót.

  • A zenéből él az Apple

    Látványosan növelte az iPod-eladásokat és ezzel nyereségét a cupertinói vállalat. A platformváltás terv szerint halad.