Nem kényszermunkások gyártják az iPodokat

Hirdetés

A Mail on Sunday egy újabb helyszíni riportja – az eset előzményeiről már tudósítottunk –, mely az Apple kínai összeszerelő üzemeiben tapasztalt állapotokról számolt be, nyilatkozat kiadására késztette az amerikai vállalatot. Az angol lap tudósítása szerint az ottani munkások a gyakran heti hét munkanapon több mint heti 60 órát dolgoznak, 100 ember él egy helyiségbe összezárva, havonta körülbelül 40 US dollárt keresnek, s nem fogadhatnak még látogatókat sem. Egy múlt hónapban elvégzett vizsgálat szerint az elmúlt hat hónapban a 60 órás heti munkaidő maximumot az esetek 35 százalékában, a heti munkanapok számát pedig 25 százalékban lépték túl.

A Mail on Sunday állításaira válaszul Apple Computer képviselői bejelentették, hogy vizsgálóbizottságot küldtek a helyszínre, s alaptalannak találták a vádakat, melyek szerint a működtetéssel megbízott tajvani cégek kényszer- vagy gyermekmunkát végeztetnének kínai iPod-üzemükben (Kínában 16 évesen lehet legkorábban törvényesen munkába állni). A bizottság a körülményeket megfelelőnek találta, az alkalmazottak lakóhelyén a kielégítő ellátás mellett bankok, postahivatalok, kórház, szupermarketek, rekreációs létesítmények, szórakozóhelyek, uszoda, internetkávézók is találhatóak, az élelmezés a 13 étteremnek köszönhetően kiváló.

Azt azonban elismerték az amerikaiak, hogy a longhuai gyárban időnként többet dolgoznak a munkások, mint az amerikai szabályozás megengedné. Ám ez átmeneti állapot, melyet csak akkor vezetnek be, ha piaci okokból (pl. a karácsonyi kampány idején) szükséges a túlórázás. „Erőszakos túlmunkára nálunk nincs példa” – sőt, a munkások hiányolják a csendesebb időszakokban a többletbért biztosító túlórákat. A dolgozók fizetésként többet kapnak, mint a helyi minimálbér, majdnem másfélszeresét a Kína e területén szokásosnak. Két fegyelmi eset valóban előfordult, de ez nem rendszeres, s az Apple el fog indítani egy tréninget a vezetők és az alkalmazottak számára, hogy a jövőben a konfliktusokat problémamentesen oldhassák meg.

Az Apple egy külső független auditáló céget is felkért a kínai üzemek állapotainak alapos felmérésére, mert – mint mondják –: „Hiszünk az egészséges munka-élet egyensúly fontosságában.”

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

  • Ügyeskedtek az Apple-nél

    A Mac- és iPod-gyártó az elmúlt négy év eredményeit kénytelen újraszámolni az opciók kreatív könyvelése miatt.