Nagyot szólt az Atom

Negyedéves rekord dőlt meg a processzorpiacon: a harmadik trimeszterben még soha nem fogyott annyi x86-os chip, mint az idén – derül ki az IDC most publikált számaiból. A piackutató adatai alapvetően egyeznek a rivális Mercury Research által néhány nappal korábban közzétett statisztikával, az IDC-jelentés ugyanakkor részletesebb, és árnyaltabb képet ad a két nagy gyártó teljesítményéről.

Hirdetés

Ahogy az utóbbi években általában, a mikroprocesszor-piac lendületét a harmadik negyedévben is a notebookokban használható chipek – többek között a netbookok többségében megtalálható Intel Atom – biztosították. Ezek forgalma szekvenciálisan 35,7 százalékkal nőtt, miközben az asztali CPU-kból 11,4, a szerverekbe szánt modellekből pedig 12,2 százalékkal fogyott több.

„A PC-s processzorok piacán az Atomoknak köszönhető a mennyiségi rekord, de ezek alacsonyabb eladási átlagára az árbevételi oldalon észrevehető, 7 százalékos árerózióval járt. Ennek eredményeként a második negyedévhez képest a chipértékesítésből származó árbevétel kisebb mértékben, 14,1 százalékkal [7,4 milliárd dollárra] nőtt, miközben a darabszám 23 százalékkal emelkedett. De ami a lényeg: mivel a PC-s processzorok forgalma összességében enyhén növekedett 2008 harmadik negyedévéhez képest, tudjuk, hogy a processzorpiac újra egészséges” – magyarázta Shane Rau, az IDC e szegmensért felelős szakértője.

Az Intel piaci részesedése a negyedévben 81,1 százalék volt, az Advanced Micro Devicesé (AMD) 18,7, a VIA Technologiesé pedig 0,2. Ha a piac szegmenseit nézzük, az Intel dominanciája a notebookchipek mezőnyében még lehengerlőbb, 88 százalékos. E termékkörben a cég 1,1 százalékpontot javított, miközben az AMD részesedése 0,7 százalékponttal, 11,9 százalékra csökkent. A kisebb gyártó 27,4 százalékos részesedéssel az asztali számítógépekbe szánt processzorok szegmensében a legerősebb (a részletek az alábbi táblázatban).

Notebook Desktop Szerver Teljes piac
Intel 88% 72,2% 90,4% 81,1%
AMD 11,9% 27,4% 9,6% 18,7%
VIA 0,2% 0,3% 0% 0,2%

A kedvező fejleményeket látva az IDC optimistán revideálta a PC-processzorok darabszám szerinti forgalmára vonatkozó korábbi prognózisát: a módosított jóslat szerint az idén az x86-os chipek piaca 1,5 százalékkal, több mint 300 millió darabra nő. A szakértők ugyanakkor változatlanul homályosan látják csak a jövő évi trendeket, mivel az Atom chipek egyik legnagyobb vásárlójának számító kínai piac számukra átláthatatlan, és előfordulhat, hogy az országban nagy készletek halmozódnak fel.

Azóta történt

Előzmények

  • Rekord a processzorpiacon

    A harmadik negyedév nyertese ismét az Intel. A hordozható gépek mozgatják a piacot.

  • Amerikában is piszkálják az Intelt

    Hírügynökségi értesülések szerint a helyi versenyhatóság vádat fog emelni a vállalat ellen a versenytörvények megsértése miatt.

  • Kezd magára találni az AMD

    A chipgyártó fő tevékenysége a harmadik negyedévben nyereséges volt. A vállalat enyhe forgalomnövekedést vár az év végén.

  • Kiteregették az Intel szennyesét

    Az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta az amerikai chipgyártót elmarasztaló májusi határozatának szövegét. A vaskos anyag nem fukarkodik a terhelő bizonyítékok idézésével.