Az NSA lehallgatja a Skype-ot és az Outlook.com chatjét is

A PRISM nagy port kavart ügyéhez további részleteket adnak a Guardian friss információi. A dokumentumból a Guardian szerint kiderül, hogy a Microsoft a titkosítást megkerülve hozzáférést biztosít az NSA számára az Outlook.com portálon folyó, elvileg titkosított webes chatek tartalmához. Ugyanígy betekintésük van a nemzetbiztonságiaknak a Hotmail és Outlook levelekbe. Az is kiderül, hogy a PRISM program keretében már nem csak a Skype hívások hanganyaga, hanem a video is lehallgatható, pedig a Skype többször is kategorikusan tagadta, hogy szolgáltatása lehallgatható lenne – most pedig kiderült, hogy a cég már Microsoft általi felvásárlása előtt beadta a derekát az NSA-nek. Kissé kínos a felhasználók biztonságára és privát szférájára állítása szerint igen sokat adó Microsoft számára („Your privacy is our priority”), hogy a dokumentumok alapján az ügynökség nyomására már azelőtt tesztelte és működtette az Outlook.com titkosítását megkerülő hátsó kapukat, hogy a titkosított chat végleges változata egyáltalán elérhető lett volna a felhasználók számára: előbb volt kész a művészbejáró, mint a főkapu. A SkyDrive fiókokra feltöltött fájlok sem kerülhetik el az ellenőrzést, az NSA az ott tárolt állományokba is belenézhet. Amit pedig az NSA lát és hall, azt rutinszerűen megosztja az FBI és a CIA illetékes munkatársaival is, írja a Guardian a titkos dokumentumokra hivatkozva.

Természetesen a cégek nem önként és dalolva biztosítanak hozzáférést a náluk tárolt vagy a szolgáltatásaikon keresztül átfolyó adatokhoz, hanem törvényi kötelezettségből. Az érintett vállalatok próbálnak ugyan küzdeni azért, hogy legalább tájékoztathassák felhasználóikat arról, hogy a nemzetbiztonság milyen mélységben és milyen feltételekkel nyer betekintést privát beszélgetésekbe, állományokba, de törekvésük egyelőre eredménytelennek bizonyult. Ezért aztán minden nyilatkozatban csak annyit olvashatunk, hogy az adott cég nem tud semmiről, vagy, hogy eleget tesz a törvényben megszabott kötelességeinek.

A Microsoft közleményben tagadta, hogy teljes és korlátlan hozzáférést biztosítania az NSA-nek az adatokhoz, ugyanakkor hozzáteszi, hogy betartja törvényi kötelezettségeit, és bizonyos fejlesztések, frissítések esetében olyan megoldást kell beépítenie, mellyel segíteni tudja a hatóságok munkáját. "Vannak részei az ügynek, amikről szeretnénk sokkal nyíltabban beszélni. Ezért is érveltünk korábban amellett, hogy a programról több információt közölhessünk, és mindenki megérthesse, miről is van szó tulajdonképpen". - áll a Microsoft közleményében.

Időközben az NSA is reagált a Guardian cikkére. A közlemény szerint a cikk(ek) bíróság által elrendelt megfigyelésről szólnak, és egy olyan vállalatról, amely eleget tett és tesz törvényi kötelezettségeinek. Az ügynökség szerint a programot és az adatok jogszerű felhasználását több szerv (bíróságok, kongresszus, a hírszerzés igazgatója) is szigorúan felügyeli.

Azóta történt

Előzmények