Pletyka: az Intel leállítja a MeeGo fejlesztését

A langyos gyártói érdeklődés miatt átmenetileg le akarja állítani a MeeGo operációs rendszer fejlesztését az Intel – írja az értesüléseit jellemzően helyi vállalatoktól szerző tajvani DigiTimes. Az online lap szerint sem az okostelefon-, sem a tabletgyártók nem lelkesednek a rendszer iránt, ez áll a várható döntés hátterében. Az Intel a MeeGo helyett az okostelefonokhoz és tabletekhez szánt hardvereit Android vagy Windows Phone rendszerekkel ajánlja majd.

A chipgyártó a hírre reagálva azt közölte: elméleteket és pletykákat nem kommentálnak. Ugyanakkor a vállalat egy nem túl határozott cáfolatként értelmezhető nyilatkozatot kiadott: „Továbbra is elkötelezettek vagyunk a MeeGo és a nyílt forráskód iránt, és a jövőben is együtt dolgozunk majd a közösséggel, hogy segítsük a fejlesztését és a partnereink és a fogyasztók igényeinek kiszolgálását.”

A MeeGót a korábban egymástól függetlenül fejlesztett Linux-alapú operációs rendszereik, a Moblin és a Maemo összegyúrásával hozta létre az Intel és a Nokia 2010 februárjában. A finn mobilgyártó azonban időközben a Windows Phone 7 platform mellé szegődött, és bár bejelentett két MeeGo-alapú készüléket, gyakorlatilag kihátrált a kooperációban fejlesztett rendszer mögül.

A rendszert a fogyasztói szegmensben az Intel elsősorban referenciaplatformként használta hordozható eszközökbe szánt chipjei képességeinek demonstrálására, de a Nokián kívül jelentős gyártó nem mutatott be MeeGóra alapozó készüléket, sem okostelefont, sem tabletet, sem netbookot. A MeeGo nagyobb sikereket ért el a beágyazott – például gépkocsikban és ipari berendezésekben használt – rendszerek piacán.

Azóta történt

Előzmények