Intel, Google, Microsoft

Az Intel közleményben tudatta, hogy az őszi fejlesztői fórumának (Intel Developer Forum – IDF) első napján bejelentették a Google-lal közös terveiket. Az együttműködés célja, hogy az Intel részvétele jelentősen nőjön az okostelefonok piacán. A cég arról is beszámolt, hogy mérnökei egy olyan újfajta energiagazdálkodási technológián dolgoznak a vékony és könnyű Ultrabook laptopok esetében, amely elhozhatja azt a korszakot, ahol a hordozható számítógépek folyamatosan az internetre tudnak kapcsolódni.

Hirdetés

Az Intel elnök-vezérigazgatója, Paul Otellini a következőképpen indította beszédét: „A számítástechnika a folyamatos evolúció fázisában van. A számítástechnikára soha nem tapasztalt elvárások nehezednek a kliens gépektől kezdve a felhőkig. Az Intel folyamatosan újításokon dolgozik, és a partnereivel együttműködve minél inkább mobil, minél biztonságosabb és gördülékenyebb felhasználói élményt igyekszik biztosítani. Nagyon izgatott vagyok egy sor termékkel kapcsolatban, és ez még csak a kezdet.”

A bejelentések szerint az Intel egyik legfőbb célkitűzése, hogy a hagyományos, PC-k és szerverek által uralt számítástechnikán túli szomszédos területeken is erősítse pozícióit. Otellini többek közt beszámolt arról, hogy az Intel milyen lépéseket tesz annak érdekében, hogy fokozza jelenlétét az okostelefonok piacán, bemutatta egy olyan Intel Atom processzoros készülék prototípusát, amelyen Google Android platform fut.

Otellini jóslata szerint a könnyű, és kisméretű Ultrabook laptopok minden eddiginél kielégítőbb és teljesebb felhasználói élményt nyújtanak majd. Iparági partnereivel karöltve az Intel azon munkálkodik, hogy már a mostani karácsonyi szezonra a boltok polcain legyenek az Ultrabook kategóriájú számítógépek, a lehető legszélesebb vásárlóközönséget célozva meg. De Otellini szerint nem állnak itt meg, hiszen már a jövő év elejétől kezdődően alkalmazni fogják az Intel Ivy Bridge kódnevű, 22 nanométeres processzorait. A vezető kiemelte még az Intel és a Microsoft együttműködését is, illetve a Windows 8-ban rejlő lehetőségeket, tekintve hogy jelen lesz a táblagépeken, hibrid eszközökön.

Újabb fejlesztések

Otellini beszámolt az Ultrabookok számára fejlesztett, 2013-ra várható, újfajta energiagazdálkodással bíró, Haswell kódnevű termékekről is. A félvezető-technológiai és architekturális fejlesztések olyan ütemben haladnak, hogy a platform üresjárati fogyasztása várhatóan a jelenleg elérhető rendszerek értékeinek huszadára csökkenthető, anélkül, hogy ez negatívan befolyásolná a számítási teljesítményt. Otellini szerint ez a fejlesztés, az iparági szereplők összefogásával 2013-ra akár 10 napos üzemidőt is jelenthet készenléti üzemmódban, úgy, hogy mindeközben internetre csatlakozik a rendszer. Ez elhozhatja majd az állandó kapcsolattartás korszakát a PC-k számára is. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy amikor egy Ultrabook készenléti üzemmódban van, akkor is kapcsolódik az Internethez, így folyamatosan frissülnek a levelezéssel, közösségi szolgáltatásokkal kapcsolatos vagy más digitális tartalmak.

A távolabbi jövőbe pillantva Otellini azt jósolta, olyan energiagazdálkodással kapcsolatos újítások látnak majd napvilágot, melyek ma még elképzelhetetlenek volnának. Az Intel kutatói olyan chipet fejlesztettek, amely egy postai bélyeg nagyságú napelem segítségével működtetni tud egy számítógépet. Szerinte a „Near Threshold Voltage Core” néven emlegetett chip az energiafelhasználást már olyan extrémül alacsonyan tartja, amivel a jelenleg alkalmazott tranzisztortechnológia határait feszegeti.

Azóta történt

Előzmények