Öngól: a kiadók súlyosbításért fellebbeztek a Pirate Bay ügyében

A Pirate Bay elleni tárgyalás annak idején a vádlottak provokatív viselkedésének, illetve a vádlók felkészületlenségének köszönhetően is a vásári bohózatok szintjére csúszott le, hiába van szó egy igen komoly ügyről: ez a per mintaként szolgálhat minden hasonló esetben, amikor az internethasználók általános szokásai, illetve a hagyományos szerzői jog képviselőinek elvárásai feszülnek egymásnak.

Az igazi történet azonban nem is magáról a perről szólt, hiszen az viszonylag gyorsan lezajlott, s a végén a Pirate Bay üzemeltetőit elmarasztalták (börtönbüntetés, illetve komoly pénzbírság). A „komédia" ezek után kezdődött, mivel – talán nem véletlenül – az alperesek (vádlottak) az elsőfokú ítélet után súlyos, az eljárás törvényességét megkérdőjelező tényekkel álltak elő. Kezdődött ez azzal, hogy Tomas Norströmről, a per bírájáról kiderült, hogy a vádat képviselő kiadói szervezetek tagja volt, illetve dolgozott számukra, amit csak megfejelt az, hogy a Pirate Bay elleni nyomozást egy olyan nyomozó vezette, aki már az eljárás közben elfogadott állásokat érdekelt kiadóknál. De ezt megelőzte egy másik történet is: napvilágot látott, hogy Ulrika Ihrfelt vizsgálóbíró, aki az eljárás előkészítésében vett részt, ugyanannak a kiadói szervezetnek volt tagja korábban, mint a bíró – őt el is távolították, s feladatát egy háromtagú bizottság vette át.

Mindezek alapján a Pirate Bay védői természetesen új eljárás kiírását követelik, de a szemben álló fél sem tétlenkedik, ugyanis a szerverek lekapcsolását az ítélet nem írja elő (nem is tehetné egyébként, mivel ezek nem Svédországban üzemelnek). Az egyik vezető kiadói szövetség, az MPAA ezért súlyosbításért fellebbezett, a pénzbüntetés jelentős megemelését kívánják elérni.

Ez az akció azonban könnyen kontraproduktívvá válhat, mivel a kalózpártok (leginkább a két legjelentősebb, a svéd és a német) a júniusi EP-választásokon indulnak, s az elmúlt hetek eseményei azt mutatják, hogy a jogi hercehurcák, illetve az elmarasztalások az ő malmukra hajtják a vizet: a 2006-ban 0,6 százalékos részesedést elérő svéd Piratpartiet a jelenlegi közvéleménykutatások szerint ugrásszerűen megnövelte részesedését, s az ország harmadik legnagyobb politikai erejeként a most jósolt 8–9 százalékos támogatottsággal akár két EU-s képviselői helyet is megszerezhetnek.

Azóta történt

Előzmények