A PayPal mobilfizetési szolgáltatása Európába érkezik

A PayPal Here mobilfizetési szolgáltatása közel egy éve indult el, és jelenleg öt országban (USA, Kanada, Ausztrália, Hongkong és Japán) működik. A cég egyelőre titkolja, hogy ebből mennyi bevétele származott eddig, de utalt rá, hogy a szolgáltatás népszerű. Az egyre zsúfoltabb európai mobilfizetési piacon viszont terjeszkednie kell a PayPalnek, ha nem akar túlságosan lemaradni az olyan cégektől, mint az iZettle, Intuit Pay, SumUp és mPowa.

A Square és PayPal Here, valamint a többi kisebb mobilfizetési szolgáltatás elsősorban azoknak az árusoknak, kisboltoknak, szolgáltatóiparban dolgozóknak kínál megoldást, akik a magas költségek miatt eddig nem vállalták a kártyás fizetési rendszer kiépítését. Ők még mindig nagyon sokan vannak, és egyszerűen használható, alacsony tranzakciós díjú rendszerekkel könnyen rávehetők az új mobilfizetési szolgáltatások kipróbálására. Mindössze egy internetkapcsolattal ellátott iOS vagy Android alapú okostelefonra van szükség, és a rövid regisztrációs folyamatot követően már postázzák is nekünk a kártyaolvasót (a Square például ezt ingyen biztosítja). Az okostelefonra telepített app gondoskodik a számlázásról és a pénzügyi tranzakció lebonyolításáról. Természetesen az egész folyamat során fokozottan ügyelnek a biztonságra, betartva az összes vonatkozó törvényt és előírást.

Amerikában mágnescsík, Európában chip és PIN

A szigorúbb pénzügyi szabályozások miatt a PayPal nem ültethette át megoldását egy az egyben az európai piacra. Míg az USA-ban egy fülhallgató aljzaton okostelefonhoz kapcsolható kis, háromszög alakú kártyaolvasó kellett a PayPal Here használatához, Európában a biztonságosabb chipes kártyák fogadására alkalmas, drágább olvasóra van szükség. Ennek pontos áráról, illetve a tranzakciós díjról még nem nyilatkoztak, de mindkettő „versenyképes” lesz, így a vetélytársak árazásai alapján a kártyaolvasó 30-50 font (10-17 ezer forint) körül, a tranzakciós díj pedig 3% alatti lehet. Az olvasó immár nem igényel fizikai összeköttetést, hanem Bluetooth kapcsolatoton keresztül fog kommunikálni a telefonra telepített appal.

Az Egyesült Királyság logikus lépés a PayPal részéről, mivel a 123 millió aktív PayPal-fiókból 18 millió ebben az országban van, továbbá felmérések szerint az okostelefonok elterjedése a lakosság körében is itt a legmagasabb (61%). A további európai terjeszkedésről Cameron McLean, a PayPal szigetországi igazgatója csak annyit mondott, hogy a brit bevezetést követően tesznek ilyen irányú lépéseket. Eden Zoller, az Ovum egyik elemzője szerint a sokszereplős piacon jól jön majd a PayPalnek a jól bejáratott márkanév.

Peer-to-peer gazdaság

Miközben manapság rengetegen ostorozzák az internetet, a közösségi platformokat és a csevegőprogramokat amiatt, hogy nagyban hozzájárulnak az emberi kapcsolatok elsorvadásához, a gazdasági életben akadnak példák (AirBnB, onefinestay, Zivi, Kickstarter projektek) a régi típusú, ipari forradalom előtti kereskedelmi forma modernizált felelevenítésére. Akkoriban még nem multinacionális nagyvállalatoktól, áruházakból vásároltak az emberek, hanem egymástól, vagy kis műhelyektől, boltokból.

Ezek a platformok lényegében csak a közvetítő szerepét töltik be, a tényleges tranzakció két ember között, vagy egy ember és egy kis csoport között jön létre. Az új mobilfizetési megoldások ezen tranzakciók lebonyolítását könnyíthetik meg, miközben csökkenthetik a mindennapokban még mindig magas készpénzforgalmat.

Azóta történt

Előzmények