Éles teszt alatt a MobilTárca

Hosszas előkészítés után a Magyar Mobiltárca Szövetség tegnap útnak indította a MobilTárca éles környezetben történő tesztelését. A hat hónapos tesztidőszak alatt kétezren fogják használni a rendszert, a fejlesztők reményei szerint ennyi idő elég lesz arra, hogy kibukjanak az esetleges hibák illetve a tapasztalatok alapján javíthassanak a felhasználói élményen. Szükség esetén a tesztet egy-két hónappal kitolhatják, hogy minden hibát kiszűrjenek a piaci bevezetés előtt, de a MMSZ tervei szerint legkésőbb 2014 első negyedévében elindulhat a mindenki által elérhető szolgáltatás, és reményeik szerint képes lesz radikálisan megváltoztatni a készpénz- és kártyahasználati szokásokat.

A tesztelők számára a mobilszolgáltatók a SIM kártyákat díjmentesen biztosítják, ha pedig a felhasználó saját telefonja nem NFC-képes, azt is kérhet - szintén ingyen - a tesztidőszak erejéig. A banki hátteret az OTP biztosítja, a teszt alatt a bank által kibocsátott MasterCard Mobil PayPass kártyákat lehet használni. A hűségprogramos pontgyűjtést pedig a SuperShop tesztelésbe bevont partnereinél, a SPAR és OBI üzletekben lehet kipróbálni.

A sajtótájékoztatón Pukler Gábor, a Magyar Telekom innovációs igazgatója elmondta, hogy bár a fő cél a jelenlegi fizetési folyamatok egyszerűsítése és meggyorsítása, a MobilTárca a későbbiekben nem csak ilyen típusú tranzakciókra lesz alkalmas, és a felhasználási területei jórészt attól függnek, hogy milyen partnerek csatlakoznak majd a jövőben. Takács Zoltán, a Telenor vezérigazgató-helyettese szerint a technológia alkalmazására felhasználói oldalon már jó ideje megvannak a feltételek, hiszen az értékesítések kétharmada ma már okostelefon, és felmérések szerint az okostelefon-tulajdonosok ötöde már most is használja fizetésre a mobilját. Kereskedői oldalon az NMB fél évvel ezelőtt készült statisztikája szerint legalább 17 ezer NFC-képes POS terminál van kihelyezve (ebből mintegy 11 ezer OTP-s), és lassan már az se lesz gond, hogy terminál ugyan van, de nincs mit elfogadni, ugyanis egyre több bank ad kártyacserekor automatikusan PayPassos plasztikot (az OTP-nek ma már 770 ezer ilyen kártyája van használatban).

A magyarországi összefogás az NFC-s mobilfizetés ügyében világszinten is egyedülálló, Hemberger András, a MasterCard Europe vezetője ezt értékelte a legnagyobb sikerként.

A tesztben banki oldalról csak az OTP vesz részt, de folyamatban vannak a tárgyalások más bankokkal is, így várhatóan a MobilTárca piaci bevezetésekor már más bankok kártyáit is használhatjuk. Magyarországon ma kilenc bank rendelkezik a PayPass kártyák kibocsátásához szükséges minősítéssel, elsősorban ezek közül kerülhetnek ki az újonnan csatlakozók.

A tegnapi bemutató alapján a szövetségben részt vevő három legnagyobb mobilszolgáltató MobilTárca alkalmazása egyelőre leginkább kinézetben különbözik egymástól, funkcionalitásban gyakorlatilag megegyeznek. A tárcához hozzárendelt kártyákat egyenként lehet be- és kikapcsolni, így a későbbiekben akár több bankkártyát vagy hűségprogram-kártyát is berakhatunk majd a virtuális tárcába. Arra viszont figyelni kell, hogy fizetéskor mindig az aktív kártyát használja a rendszer, és a folyamat közben nincs mód ennek megváltoztatására. Persze ez csak onnantól fog számítani, amikor már nem csak az OTP kártyáit lehet használni a MobilTárcában. A bankkártyák és hűségkártyák mellett belépőkártyák kiváltására is alkalmas az alkalmazás, szükség esetén a biztonsági személyzetnek a telefon képernyőjén tudjuk megmutatni az eddig papíron vagy kártyán feltüntetett azonosító információkat, maga a tényleges beléptetés pedig NFC-vel működik. A MobilTárca alkalmazás az iOS-t leszámítva (természetesen, hiszen egyik iPhone sem NFC-képes) minden mobilplatformon elérhető lesz.

Khell Bogdán, a Mobilarena főszerkesztője teszteli a MobilTárcát
Khell Bogdán, a Mobilarena főszerkesztője teszteli a MobilTárcát

A mobilepaymentstoday.com által összeállított infógrafika szerint 2015 végére már egymilliárdnál is több okostelefon-felhasználó lesz, aki mobilját fizetésre is fogja használni, és ugyanebben az évben a mobilfizetés-tranzakciók száma elérheti az egybilliót. Ebből 74 milliárd lesz NFC-s fizetés, és a világon üzembe helyezett POS terminálok fele (43,4 millió) lesz képes NFC-s tranzakciókra 2017-ben.

Azóta történt

Előzmények