Ősszel jelenik meg a Chrome OS

Sundar PichaiA tervek szerint „késő ősszel” piacra kerül az első olyan számítógép, amely a Google Chrome OS operációs rendszerét futtatja – közölte tegnap a vállalat egyik vezetője a tajvani Computex szakkiállításon. A projektért felelős alelnök, Sundar Pichai azt mondta: „úgy képzeljük, hogy [a gép] már az első nap felhasználók millióihoz jut el”.

A készülék várhatóan egy laptop lesz majd. „Ami a piaci megjelenést illeti, válogatósak leszünk, mert kiváló felhasználói élményt szeretnénk nyújtani. A hardver és a szoftver egységében gondolkodunk” – idézi a Reuters a cégvezető szavait.

Amint az ismert, a Google a Linux-alapokra épülő, az alkalmazásokat böngészőn keresztül a felhőben futtató operációs rendszert elsősorban netbookokra és az iPad-hatásnak köszönhetően divatossá vált táblagépekre szánja. Más kérdés, hogy ez utóbbiakon a mobiltelefonokban már bizonyított Android talán jobb alternatíva lehet. A Chrome OS mindenesetre az Intel x86 mellett az ARM platformot is támogatja, így elméletben bármelyik kategóriában elképzelhető a felhasználása.

„A Chrome OS annak a néhány jövőbe mutató operációs rendszernek az egyike, amelyhez már most működő alkalmazások milliói érhetők el. A Gmailt nem kell újraírni ahhoz, hogy fusson a Chrome-ban, és a Facebooknak sem kell úja alkalmazást írnia a Chrome számára” – magyarázta Pichai.

A Chrome OS megjelenése akár jelentősen átrendezheti az operációs rendszerek piacát, nemcsak a teljesen újfajta koncepció miatt, hanem azért is, mert a platform nyílt forráskódú, szabad szoftver.

Azóta történt

Előzmények