Bevetésre kész a Chrome OS?

Hirdetés

Keveset lehetett hallani mostanában a Google tavaly novemberben leleplezett operációs rendszeréről, a Chrome OS-ről. Ha azonban lehet hinni a VentureBeat forrásainak, hamarosan izgalmas fejlemények várhatók. Az online szaklap ugyanis úgy tudja: az Acer a jó két hét múlva, június 1-jén startoló Computex kiállításon több olyan készüléket is bemutat majd, amely ezt a rendszert futtatja.

Részleteket a „több forrástól” származó információkra hivatkozó oldal sem tud, a beszámoló szerzői is csupán találgatnak, hogy vajon milyen Chrome OS alapú gépek várhatók. Egy biztos: a Google a Linux-alapokra épülő, az alkalmazásokat böngészőn keresztül a felhőben futtató operációs rendszert elsősorban netbookokra és az iPad-hatásnak köszönhetően divatossá vált táblagépekre szánja. Más kérdés, hogy ez utóbbiakon a mobiltelefonokban már bizonyított Android jobb alternatíva lehet. A Chrome OS mindenesetre az Intel x86 mellett az ARM platformot is támogatja, így elméletben bármelyik kategóriában elképzelhető a felhasználása.

A VentureBeat értesülése egybevág az Acer terveivel, hiszen a tajvani vállalat első embere már tavaly leszögezte, hogy valamikor 2010 második felében elsőként akarnak előrukkolni Chrome OS-t futtató netbookkal. E gépek piaci premierjét a Google vezére valamivel későbbre, leghamarabb az év végére ígérte, többek között azért is, mert az operációs rendszer még nincs teljesen kész. Eric Schmidt szerint ezek a számítógépek körülbelül 60-80 ezer forintnak megfelelő összegbe kerülnek majd.

Azóta történt

Előzmények