Hirdetés

Bemutatkozott a Google operációs rendszere

Netbookokra szánt könnyűsúlyú operációs rendszer

A tegnapi esti, igencsak szűk körű bemutatón a nagyközönség elé tárt operációs rendszer, a Chrome OS akár nagy durranás is lehet, de csak akkor, ha az a két trend, melyre a Google alapozza a koncepciót, tartós és meghatározó lesz: egyrészt a netbookok diadalútja folytatódik, illetve a számítógépes felhő, a cloud a tömeges felhasználás területén uralkodóvá válik, pontosabban folytatódik az a tendencia, hogy az okos és kicsi, de jelentős háttértárral nem rendelkező mobil számítógépek sikere töretlen lesz.

Hirdetés

A Chrome OS-nek ugyanis a fentebb említett fogyasztási szokások között van csak értelme és haszna – igaz, hogy e területen viszont ideális megoldásnak tűnik. A hagyományos operációs rendszerekétől gyökeresen eltérő koncepciója és célterülete miatt nem nevezhető ezek versenytársának, hiszen nem csak hogy nem veszélyezteti az asztali gépek piacán jelen lévő rendszerek gyártóinak pozícióit, hanem be sem lép erre a területre, ugyanis a Chrome OS a régi számítógépeken nem is futtatható, s azok az új netbookok pedig, melyekre szánják, még el sem készültek.

A koncepció

A Chrome OS nem meglepő módon a Chrome böngészőre, annak koncepciójára épül, s az sem meglepetés, hogy az internetes cég ezzel a megoldással visszatért a PC előtti korszakban elfogadott számítástechnikai modellhez: nagy szerverek, hálózat, terminálok. A Chrome OS-t nem a nagy tudású, speciális programok futtatására, helyi adattárolásra alkalmas asztali gépek számára tervezték, hanem az átlagfelhasználó által legtöbbször igénybe vett szolgáltatások menedzselésére, melyek mindegyike futtatható az internetről. A hagyományos operációs rendszerekhez képest ezért a Chrome OS méretét és komponenseit tekintve „könnyűsúlyú”, csak azokat a funkciókat építették bele, melyek minimálisan szükségesek a gyors és biztonságos működéshez. Az alkalmazások a böngészőben futnak, az adatokat a Google szerverei tárolják, a frissítéseket automatikusan a Google végzi, a helyi háttértároló ezekben a gépekben SSD lesz, melyet csak gyorsítótárként használ a rendszer. A lecsupaszított OS miatt bátran ígérheti a cég, hogy ezek a gépek néhány másodperc alatt felállnak, a bootolás az ígéretek szerint 5–7 másodperc lesz – természetesen előkerült a televíziós hasonlat is: bekapcsolom, és már működik is.

A Chrome OS-t futtató gépekre nem kell programokat telepíteni, sőt nem is lehet, mivel a rendszerterület védett lesz. A bemutatón Sundar Pichai, a Google termékmenedzsment-osztályának alelnöke azt az érvet hozta fel mint komoly előnyt, hogy a felhasználó a Chrome OS használatával teljesen gépfüggetlen lesz, ha például elveszíti a netbookját, akkor sem történik semmi baj, mivel a gépen nem találhatóak adatok, a személyes információkat (bejelentkezési adatok stb.) pedig titkosítják, így a felhasználó egy másik gép elé ülve folytathatja a munkáját adatvesztés nélkül.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények