Oroszország saját távoktatási platformot fejleszt

Az eddig is tapasztalható izolációs törekvéseket a koronavírus-járvány felerősítheti.

A korábbi szövetségi távközlési minisztérium – mely 2018-tól a Digitális Fejlesztési, Kommunikációs és Tömegmédia Minisztérium nevet viseli – fogja létrehozni azt a saját fejlesztésű oktatási platformot, melyet a Zoom, illetve a Skype mintájára alakítanak ki, és amelyet már ősztől be akarnak vezetni a közoktatásban.

Mindezt a hétvégén jelentette Szergej Kravcov, az idén január végén kinevezett oktatási miniszter, aki hangsúlyozta, hogy a bővebb digitális oktatási környezethez tartozó új platform minden elemében hazai, belső fejlesztésű lesz.

Kravcov elmondta, hogy a saját fejlesztést az indokolja, hogy a külföldi szoftverek, szolgáltatások, platformok hibáit távol tartsák az oktatástól – példaként a Zoom körül kialakult globális botrányt emelte ki, ahol felmerült annak lehetősége, hogy illetéktelenek is hozzáférnek az online oktatási folyamatokhoz.

A járvány okozta helyzetben az adatbiztonság kérdése Oroszországban is kiemeltté, sőt, kiemelt politikai kérdéssé vált. Egy moszkvai szenátor például javasolta, hogy egyes számítógépes bűncselekmények esetében szigorítsák a büntetőtörvénykönyvet – hasonló, friss törvényjavaslat van a magyar országgyűlés előtt is, melyet Bencsik János képviselő nyújtott be: ennek lényege szintén az, hogy egyes esetekben emeljék a büntetési tételeket.

Azóta történt

Előzmények