Felforgathatja a szoftveripart egy bírósági döntés

Komoly fordulat következett be a Google és az Oracle között zajló jogi küzdelemben pénteken: a Reuters hírügynökség tudósítója számolt be arról, hogy egy amerikai fellebbviteli bíróság a korábbi döntéssel szemben az Oracle-nek adott igazat, és megállapította, hogy az Android fejlesztésénél is alkalmazott Java egyes részei esetében érvényesíthetőek a szerzői jogok, vagyis az Oracle követelhet kártérítést.

A még 2010-ben kezdődött ügyről az IT café is rendszeresen beszámolt, például 2012 nyarán, amikor megírtuk, hogy a Google győzelmével lezárult a nagy per, A bíróság a Java API (alkalmazásprogramozási felület) felhasználási módját is megvizsgálta, és kimondta, hogy az amerikai szerzői jogi törvény szerint a Google az Android fejlesztésénél az adott elemeket szabadon és ingyenesen használhatta fel. Az alapelv ugyanis az, mondták ki akkor, hogy az API módszereket, technikákat tartalmaz, és ezekre nem vonatkozik a szerzői jog. A határozat szerint a Google összesen kilenc sort másolt le a Javából, ám a fejlesztés a sajátjuk, és egy, a szabványon és a szerzői jog által nem védett API-n alapuló önálló megoldással álltak elő, így az Oracle nem követelhet tőlük licencdíjat.

Minden másképp van

A perben egyébként egymilliárd dollárt követelő Oracle természetesen fellebbezett, és az egész Szilícium-völgyet megmozgató eljárásban a Microsoft is melléjük állt.

A mostani döntés indoklásában Kathleen O’Malley bírónő kifejtette, hogy a háromfős testület arra jutott, hogy az adott feladat végrehajtására összeállított számítógépes parancsok sorozata igenis tartalmazhat olyan részleteket, melyeket véd a szerzői jog.

Az ügyben a Google pártján állók újra elmondták, hogy az ilyen ítéletnek roppant súlyos következményei lehetnek a szoftveriparra nézve, ahol elengedhetetlen egymással együttműködő rendszereket tervezni, ám a precedensre hivatkozva a legrosszabb esetben az történhet, ami a mobilos szabadalmaknál: szerzői jogi perek százai indulhatnak meg.

És itt még nincs vége: a fellebbviteli bíróság nem fogadta el az elsőfokú bíróság döntését az API-kkal kapcsolatban sem, mivel szerintük a bíró rosszul ítélte meg ezek jogi státuszát, ezért új eljárás megindítását rendelték el, hogy kiderüljön: a Googel a fair use, a tisztességes felhasználás szabályait figyelembe véve alkalmazta-e az API-kat.

Azóta történt

Előzmények