A Google teljes győzelmet aratott az Oracle fölött

A Google kontra Oracle per utolsó fázisában az amerikai szövetségi bíróság tegnap kimondta, hogy a Google által az Android fejlesztése során felhasznált Java alkalmazásprogramozási felületet (API) nem védi szerzői jog – ezzel le is zárult az április 16-án kezdődött, több részből álló eljárás. Az Oracle természetesen nem elégedett a döntéssel, és azonnal közölték, hogy fellebbezni fognak.

Oracle v. Google: Denial of Oracle's JMOL on Patents

A bíró, William Alsup indoklásában kissé homályosan fogalmazva közölte, hogy a szerző jogi mentesség ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a Java API-t mindenki ingyenesen, licencfeltételek nélkül felhasználhatja, hogy az API elemeit (struktúrákat, sorrendeket stb.) szabad lenne ellopni. A konkrét ügyben viszont azt állapította meg a bíróság, hogy az amerikai szerzői jogi törvény szerint a Google az Android fejlesztésénél az adott elemeket szabadon és ingyenesen használhatta fel. Az alapelv ugyanis az, hogy az API módszereket, technikákat tartalmaz, és ezekre nem vonatkozik a szerzői jog. A határozat szerint a Google összesen kilenc sort másolt le a Javából, ám a fejlesztés a sajátjuk, és egy, a szabványon és a szerzői jog által nem védett API-n alapuló önálló megoldással álltak elő, így az Oracle nem követelhet tőlük licencdíjat.

Ezzel a per csaknem teljes Google-győzelemmel zárult, mivel az Oracle-nek csak két szabadalomsértést sikerült bizonyítania, ám a korábban hangosan követelt milliárdos kártérítés helyett maximum 150 ezer dollárt kaphatnak.

Azóta történt