Részleges Oracle-győzelem a Google elleni perben

A Google és az Oracle között nemrég megindult perben a San Franciscó-i bíróság tegnap furcsa döntést hozott, ugyanis kimondták, hogy a Google az Android rendszer kialakítása során megsértette az alkalmazásprogramozási felület, az API felhasználásával Java szerzői jogait. Ugyanakkor a másik vitás pontban, mely szerint vajon a Google mindezt szándékosan tette, vagy pedig érvényes rájuk a büntetés alóli mentességet jelentő „fair use”, a tisztességes felhasználás, már nem tudtak közös nevezőre jutni, így a döntés az Oracle számára csak részleges győzelem, mivel az általuk követelt kártérítés megítéléséhez ki kellene mondani a tisztességtelen magatartás bizonyítottságát, ehhez pedig valószínűleg új eljárást kell indítani.

Hirdetés

A határozat kihirdetése után Robert Van Nest, a Google védője azonnal közölte a bírósággal, hogy kezdeményezni fogják az ítélet semmisségének kimondását, ugyanis szerintük mind a szerzői jogi jogsértéssel, mind a „fair use”-zal kapcsolatban ugyanannak a bíróságnak kell döntenie, nem tolhatják el maguktól a felelősséget. A bíró válaszában elmondta, hogy mindkét fél számára adott a lehetőség, hogy kifogásaikat előterjesszék.

Completed verdict form in Oracle - Google

A per egyébként három részből áll: az elsőben, melyben az ismertetett határozat született, a szerzői jogi kérdéssel foglalkoznak, a másodikban, mely a döntés kihirdetése után kezdődött meg, a szabadalmakkal, és ha az előző kettőben elmarasztalják a Google-t, akkor a harmadikban a kártérítés megítélésével. Habár a határozattal elvileg megkezdődött a második fázis, az első még messze nincs lezárva, ugyanis még olyan alapvető kérdésekben is dönteni kell William Alsup bírónak, hogy a Java API-ja egyáltalán levédhető-e, vagyis az amerikai törvények szerint vonatkozhat-e rá a szerzői jog – az API-k mindeddig nem voltak levédhetőek, de az Oracle azzal érvel, hogy a Java API-ja egy olyan komplex rendszer, melyet már megillett a védettség. Amíg ezt nem tisztázzák, a bíróság nem tud állást foglalni a „fair use” kérdésében sem.

Az Oracle üdvözölte a bíróság határozatát, ám egyes szakértők szerint nagyot hibázott a testület, mivel ha precedenst teremtenek az API-knál is a szerzői jogi jogsértésre, azzal újabb perek százainak, ezreinek adnak teret.

Azóta történt

Előzmények