Több évtized egészségügyi adataiból lesznek AI-modellek

Már minden az AI-fejlesztésekről szól, ennek jó és rossz oldalai is vannak. A Mayo Clinic mindenesetre több évtized egészségügyi adataiból készít AI-modelleket.

Előre lehetett tudni, hogy a CES-en már minden az AI-ról szól, teljesen mindegy, hogy a Samsung AI-átszőtte jövőképére, a Teslával való együttműködésére, az AI-alapú Volkswagen és Mercedes asszisztensekre vagy NVIDIA újításokra gondolunk.

A sorból pedig senki nem marad ki, és minden téren dömping van. Ezt olyan példák jelzik, mint az, hogy az Intel autókba viszi az AI PC-s chipjeit, ezzel a Qualcomm és az NVIDIA riválisa lesz az autós félvezetőpiacon, és első partnerként már meg is nyerte a Zeekrt. De ott van a HPE is, amely 14 milliárd dollárért veszi meg a Juniper Networkst, lényegében azért, hogy felpörgesse a saját AI-ajánlatait.

Az AI-fejlesztések minden látható és láthatatlan fronton maximumra pörögnek. A Minnesota államból működő nonprofit orvosi központ, a Mayo Clinic például a Cerebras Systems együttműködésében (hardvert és szoftver is adnak) készít AI-modelleket az egészségügyi szektornak.

Az USA-ban három nagy kampusszal, valamint két további országban operáló Mayo Clinic a megeteti a Cerebras rendszereivel több évtized névtelenül átadott egészségügyi adatait és leleteit, hogy saját AI-modelleket fejlesszen.

Lesz olyan modell, amely képes hosszú leleteket összegezni a betegnek, de olyanok is, amelyek úgy tudnak mintákat keresni, képeket összehasonlítani, elemezni, ahogy a legképzettebb orvosok sem. Döntést ezek a modellek sosem hoznak, csak orvosok. Ehhez ugyanis mindent mérlegelni kell, és sok tapasztalat szükséges – ezt egészíti ki az AI, mondják.

Idővel a modellek egy olyan platformra is átkerülnek, amit más amerikai rendszerei, továbbá kanadai, brazil és izraeli hálózatok is alkalmaznak. Azt nem tudni, mennyit kérnek majd az új technológiáért.

Azóta történt

Előzmények