A big tech-cégekkel fizettetnék ki az online csalások károsultjait

Dugig vannak csalásokról és kriptoátverésekről szóló reklámokkal a nagy online platformok.

Brit politikusok a héten arról beszéltek, hogy az online csalások elleni küzdelem részeként a jövőben szeretnék elérni, hogy a big tech platformok kötelesek legyenek kártalanítani az áldozatokat, ha már a platformjaik tele vannak átverésekről szóló reklámokkal.

A közösségi médiára és a weboldalakra vonatkozóan ilyen irányú, kielégítő szabályozások jelenleg nincsenek, több politikus azonban az átverések terjesztőivel fizettetné meg a károkat. Szerintük az online platformok teret adnak az ilyesminek, de nem tesznek eleget, hogy kiszűrjék – eközben viszont jövedelmező a dolog nekik, mert hirdetési bevételeket kapnak.

Bár tavaly év végén a Google, az Amazon és a TikTok után a Meta, a Twitter és a Microsoft is úgy döntött, a pénzügyi szolgáltatások hirdetői közé csak a brit pénzügyi felügyelet által jóváhagyott szereplőket enged be, a változtatásokhoz semmi konkrétumot nem mellékeltek, sok platform nem követi a példát, más országokban eleve nincs ilyen változtatás. Szakemberek szerint a csalók pedig gyakran szerződhetnek engedélyezett felekkel, közvetítés céljából. Azt is mondják, hogy a kormányzatok nem tesznek eleget, sok ember pedig akár élete megtakarításait is elveszítheti.

Máshol sem jobb a helyzet, a leggazdagabb ausztrál a Facebookot pereli

Míg szakemberek szerint Nagy-Britanniában elképesztő mértékben növekszik az online csalások mennyisége, addig a trend nem csak erre a régióra korlátozódik. Andrew Forrest vasércbánya-tulajdonos például pert indított a Meta ellen Ausztráliában, mert a vád szerint a Facebook megszegte a pénzmosás elleni törvényeket, csalásokat hirdet az ausztrálok számára. Ausztrália leggazdagabb embere azt mondja, meg szeretné állítani a trendet, amely során az emberek pénzt vesztenek a kattintásvadász online csalások miatt. Külön kiemelte azt a példát, amely az ő fotójával kriptocsalásokat reklámoz a Facebookon.

YouTuber és saját kriptopénz, avagy átverés és új Tesla

Szintén nagy felháborodást váltott ki, hogy az Ice Poseidon néven ismert YouTuber egy saját kriptopénzzel állt elő, majd a rajongóit arra bátorította: fektessenek be ebbe, és hosszú távon nagyon jól járnak majd. Végül kiderült, hogy klasszikus piramisjátékról volt szó: miután 500 ezer dollárt kihúzott a saját rajongói zsebéből, bedöntötte a kriptopénzét. 200 ezer dollárt a segítséget nyújtó fejlesztőknek adott, a maradékot pedig megtartotta. A vádakra válaszul elismerte, hogy vissza is adhatta volna a teljes összeget. Vett továbbá egy új Teslát magának (mint kiderült, ebből a pénzből), ennek átvételét korábban élőben streamelte.

Azóta történt

Előzmények