Az Android verhetetlennek tűnik az okostelefon-piacon

A Google Android operációs rendszerét futtató telefonok töretlen sikerét mutatja, hogy a Gartner piackutató legfrissebb jelentése szerint a 2011 harmadik negyedévében eladott okostelefonok több mint felén ez a szoftver futott.

Hirdetés

A szeptember 30-ával záródott negyedév alatt összesen 60,5 millió androidos készüléket adtak el világszerte, ezzel 52, 5 százalékos részesedést ért el nyílt forrású rendszer, mely az egy évvel korábbi eredményét (25,3 százalék) ily módon megduplázta. Az Android népszerűségének növekedése párhuzamos volt az okostelefon-kereslet bővülésével, mely még nagyobb növekedést produkált, ugyanis az eladott készülékek száma megháromszorozódott egy év alatt (2010 harmadik negyedéve: 20,5 millió darab).

Gartner

A mobil eszközök piacán hányattatásai ellenére még mindig a Nokia áll az élen, ebben a negyedévben 105,4 millió darab készüléket adtak el, ezzel a piac 23,9 százalékát birtokolják. A Samsung szorosan a nyakukban liheg, a 78,6 millió eladott eszköz 17,8 százalékos részesedést biztosít a számukra. A harmadik az LG (21 millió, 4,8 százalék), a negyedik helyen pedig az Apple iPhone-ja áll (17,3 millió, 3,9 százalék). A világszintű kereskedés is bővült, az idei harmadik negyedévben 440,5 mobil eszközt adtak el a tavalyi 417,1 millióval szemben, ezen belül az értékesített okostelefonok száma 81,1 millióról 115,2 millióra nőtt. A növekedési ráta azonban mérséklődött, az előző negyedév 16,5 százalékához képest csak 5,6 százalékos a bővülés. A Gartner szerint a viszonylagos visszaesést főként az okozza, hogy a világ fejlettebb részein a vevők még kivárnak, az ünnepi szezon új típusait akarják megszerezni.

Gartner

Azóta történt

Előzmények