OK Google - már az asztali Chrome-ban is

Végre (?) bekerült az asztali Chrome böngésző béta verziójába a kattintásmentes hangvezérlés. Az „Ok Google” kezdetű beszélgetésre azonban még várni kell a stabil verzió használóinak, pontosabban ők kénytelenek először a keresőmező jobb szélén található mikrofon ikonra kattintani, ahogy eddig is tették, ha használni akarták a szolgáltatást.

Harmadik féltől származó beépülő alkalmazásként most is megtalálható egyébként a funkció a Chrome internetes áruházában. Bosszantó érdekesség, hogy a 4.1 (vagy újabb) Androidot futtató okostelefonok jó ideje támogatják a hangvezérlést, a PC-s verzióra azonban továbbra is várni kell. A legkevésbé irigylésre méltó helyzetben a Chromebook tulajdonosok vannak, várhatóan ők részesülnek legutoljára a frissítésből.

A már említett, Google Voice Search Hotword sem tökéletes, ez tényleg csak hangalapú keresésre jó, a Google hivatalos megoldása ezzel szemben támogatja majd például emlékeztetők felvételét is, egyetlen kattintás nélkül (ugyanúgy, mint az androidos verzióban). A Chrome 34 várhatóan májusban jelenik meg.

Az új Chrome Beta néhány új fejlesztői eszközt is biztosít az új funkciók kihasználására, illetve megjelent a WebAudio API, mellyel pillanatok alatt saját felületbe ültethető a Google hangalapú keresése.

Felhasználói rétegek a térképen

Közben elindult a Google Maps Gallery is, mellyel a felhasználók tölthetik fel a közösség számára érdekes térképeiket. Magát a projektet még októberben jelentették be, azóta várják a jelentkezőket.

Sajnos magánemberként nem gyarapíthatjuk a gyűjteményt, a Google eddig olyan szervezetekkel kezdett együttműködni, mint például a National Geographics. De kaptak térképet a polgárháborúról, nemzeti parkokról, de még az amerikai gyorséttermek adatait is sikerült alaposan kibővíteni. Alapvetően kétféle újdonsággal találkozhatunk, az unalmasabb, új kép a felső rétegbe – típusú megoldással, illetve az ennél egyel izgalmasabbnak ígérkező, kattintásra életre kelő verzióval.

Azóta történt

Előzmények