Így már hagyná, hogy megfigyeljék?

Az egyik legfrissebb példa arra, hogy egyáltalán nem biztos, csak mi használjuk saját webkameránkat, a február végi Yahoo incidens. Kiderült, hogy 1,8 millió ügyfelük képrögzítő egységét használták, hogy tudtuk nélkül készítsenek képeket, melyeknek nem elhanyagolható részén (3-11 százalék) meztelenkedtek a kamera előtt a mit sem sejtő chatelők.

Hirdetés

Az okostelefonok legújabb nagy dobása a hangvezérlés, a Microsoft a Build konferencián árult el részleteket Cortanáról, a Halo játékokból megismert, most béta verzióban a WP 8.1-re  költöző mesterséges intelligenciáról. Az Apple a Siri segítségével, a Google pedig a Google Now opcióval oldotta meg a kérdést egyelőre, de lesz ez még jobb is.

Egy programozó (Ryhan) szoftverével és egy távolságérzékelővel kiegészítve a kamerát elérte, hogy ne kelljen vezényszóval indítani a beszélgetést, elég legyen a kamerába nézni, szükség esetén kicsit közelebb hajolni, hogy a gép észlelje, hozzá beszél az ember.

Persze a megoldásnak olyan eszközökön van értelme, ahol nem számít a fogyasztás, mert alapvetően azért a folyamatos működés eszik is rendesen (nem véletlen, hogy a fent említett Yahoo esetében is csak öt percenként készült kép ugyanarról a felhasználóról a kiszivárgott információk alapján).

A szoftver figyeli, hogy merre nézünk, hogyan mozog a fejünk, milyen távol vagyunk a telefontól, ezalapján meghatározza, hogy értelmezi-e a mikrofontól érkező jelet, vagy sem. Nagy jövő előtt állnak a hangfelismeréssel, illetve a könnyebb kezeléssel kapcsolatos programok, a szakértők szerint a hangvezérlés néhány éven belül tényezővé válhat a beviteli eszközök alternatívájaként.

Azóta történt

Előzmények

  • 215 millióval száll be a Tangóba az Alibaba

    Újabb nagyszabású üzletre kerül sor az üzenetküldő alkalmazások piacán, a kínai Alibaba által vezetett finanszírozási körbe a többi szereplő további 65 millió dollárral szállt be.

  • OK Google - már az asztali Chrome-ban is

    Májusig kell várni a teljesen hangalapú keresésre a Google asztali böngészőiben, de a bétába már bekerült a funkció. A stabil verzióban továbbra is kattintani kell a hangvezérléshez.

  • Le kellett volna takarni a webkamerát

    1,8 millió Yahoo felhasználót figyelt meg a brit titkosszolgálat. Ötpercenként készítettek képet, hat hónapon át, jelentős a szexuális tartalmúak aránya.