Uniós per indul a mobilfizetési rendszer miatt

Keresetet indít az Európai Unió Bíróságánál Magyarországgal szemben is a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. által működtetett Nemzeti Mobilfizetési Rendszer (NMFR) ügyében az Európai Bizottság.

Az Európai Bizottság tegnapi tájékoztatása szerint az uniós bírósághoz eljuttatott kereset a kötelezettségszegési eljárás következő lépése. Véleményük szerint a magyar mobilfizetési rendszer szabályozása kizárólagos jogot biztosít a üzemeltetőnek szolgáltatás nyújtására.

A bizottság kilenc tagállamot szólított fel, hogy szüntessék meg az indokolatlan akadályokat a szolgáltatások belső piacán. A bizottság lépéseket tesz Magyarország mellett Ausztriával, Belgiummal, Ciprussal, Dániával, Németországgal, , Olaszországgal, Litvániával és Spanyolországgal szemben azzal az indokkal, hogy a belső piacon nyújtott szolgáltatásokra vonatkozó nemzeti jogszabályaik túlzó és indokolatlan akadályokat támasztanak.

Az EB álláspontja szerint az érintett tagállamoknak az egyes szolgáltatókra vonatkozó előírásai ellentétesek a szolgáltatási irányelv rendelkezéseivel. A piacra újonnan belépők előtt álló ilyen akadályok fölöslegesen gátolják, hogy a belföldi és a külföldi szolgáltatók által nyújtott szolgáltatások magas minőséget érjenek el, és a gyakorlatban gyakran megfosztják a fogyasztókat a versenyképes áron nyújtott szolgáltatásoktól – hangsúlyozta a bizottság.

A tagállamoknak két hónap áll rendelkezésükre, hogy értesítsék a bizottságot a helyzet orvoslása érdekében hozott intézkedésekről.

2014. július 1-jétől országosan egységes mobilrendszeren – a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. és szerződött partnerein – keresztül lehet fizetni a parkolásért és az autópálya használatért.

Azóta történt

Előzmények