Az EU megtámadta az ír adóparadicsomot: az Apple az első

Ha helytállóak az értesülések, és a vállalatnak be kell fizetnie a megállapított elmaradt adót, akkor az precedenst teremthet.

Belső forrásokból több hírügynökség is úgy értesült, hogy az Európai Bizottság (EB) ma fogja kihirdetni határozatát, melyben megállapítják, hogy az Apple és Írország közötti adóügyi megállapodások sértik azokat az uniós jogszabályokat, melyek szabályozzák az államok által a vállalkozások számára nyújtható támogatások formáit. Ezért várhatóan arra kötelezik az amerikai vállalatot, hogy fizesse be az elmaradt adókat – az összegről egyelőre nem tudni, de többen is azt állítják, hogy kb. 1,1 milliárd dollárról van szó, de egyes elemzők szerint a legrosszabb esetben akár 19 milliárdos adóelmaradást is megállapíthatnak.

A hírek szerint Írország hevesen ellenez egy ilyen döntést, és ha kihirdetik, meg fogja támadni.

Az adózási vizsgálatot az EB két éve indította, a vádakat mind az Apple, mind Írország tagadta, vagyis állításuk szerint az ír hatóságok nem adtak külön kedvezményt, nem kötöttek egyedi szerződést. Az EB szerint azonban két szerződés – egy 1991-es, illetve egy 2007-ben kötött – egyértelmű kivételezést mutat: az ír állam csökkentette a fizetendő adót, cserébe munkahelyteremtést várták el.

Adóminimanizálás
[+]

Amennyiben az EB valóban benyújtja a számlát, az mindenképp rossz hír a többi, szintén Írországban adózó amerikai vállalkozásnak, illetve tovább élezi a már meglévő feszültséget az USA Pénzügyminisztériuma és az EU között, ugyanis az amerikaiak már jó ideje arra panaszkodnak, hogy az európaiak az adózási szabályok változtatásaival tisztességtelenül hátrányba hozzák az amerikai vállalatokat.

Frissítés: a kiszivárogtatások helytállónak bizonyultak, az EB nemrég kiadott közleménye szerint megállapították, hogy Írország az Apple-nek az adókedvezményekkel tisztességtelen piaci előnyt nyújtott, így Írországnak be kell hajtania az elmaradt adót, mégpedig 13 milliárd eurót + a kamatokat (vagyis nagyjából 4000 milliárd forintot).

Az borítékolható, hogy mind az Apple, mind Írország megfellebbezi a döntést.

Így adózik az Apple
[+]

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények