Gyorsított ütemezéssel jön a Windows 7

A Microsoft Windows-fejlesztői bejelentették, hogy a jelenleg béta-verziójú Windows 7 operációs rendszer esetében némileg eltérnek a szokásos menetrendtől: nem adnak ki béta 2-s változatot, hanem a következő a kiadásra jelölt (release candidate – RC) verzió lesz, melyből szintén nem lesz második változat.

Az információt Steven Sinofsky, a Windowsért felelős alelnök tette közzé a Windows 7 blogban pénteken, ám a pontos ütemezésről, vagyis hogy mikor jelenik meg az RC, illetve a végleges program, nem kívánt nyilatkozni, mindössze annyit írt, hogy jól haladnak.

Ezt a fejlesztési utat egyébként már ismertették tavaly néhány, hardverekkel foglalkozó konferencián, de ez az első hivatalos bejelentés. Az már a megszokott módon zajlik majd, hogy még egy, nyilvánosan nem elérhető verziót adnak ki az RC után, a gyártóknak szóló RTM-et (release to manufacturing), melyet két-három hónappal a piacra kerülés előtt szoktak átadni a partnereknek.

Semmi biztosat nem tudni még a konkrét dátumokról, s bár az bizonyosnak látszik, hogy legkésőbb 2010 elejére megjelenik a Windows 7, akadnak, akik szerint az RTM-et már nyár elején át akarják adni a gyártóknak, s ha ez az információ helytálló, akkor akár még idén megjelenhet a boltokban a végleges szoftver. A 2009-es megjelenés mellett szólhat az is, hogy a júliustól Vistát vásárlók ingyen frissíthetnek az új operációs rendszerre.

Azóta történt

Előzmények