Hirdetés

Hat változatban érkezik a Windows 7

Tegnap a nagyközönség felé hivatalos közleményben nyert megerősítést a hír, hogy valóban hat változatban lesz kapható a Windows 7. Az új redmondi jövevény bétája jelenleg főként pozitív visszajelzésekkel büszkélkedhet, és hogy a most bejelentett, vistásan kusza verzióbőség se rontson a rendszer megítélésén, a Microsoft mindössze két kiemelt verziót ajánl a felhasználóknak. A vállalat szerint ugyanis a Windows 7 Home Premium és a Windows 7 Professional a felhasználók zömének igényeit lefedik, a fennmaradó négy kiadás jóval marginálisabb szerepet kap. De lássuk a részleteket!

  • Windows 7 Starter Edition, amellyel kizárólag előtelepített operációs rendszerként találkozhatnak majd a felhasználók, az a PC-gyártóktól függ, hogy milyen típusú gépeken. Ezen a rendszeren egyszerre csak három programot lehet rajta futtatni, de kárpótlásképpen használhatjuk az új tálcát és a JumpListet is, valamint kapcsolatot létesíthetünk más számítógépekkel a helyi hálózaton keresztül.
  • Windows 7 Home Basic, amelyben korlátlan mennyiségű alkalmazást futtathatunk egyszerre, birtokunkba vehetjük az új felhasználói interfész egy részét. A fejlődő piacokra szánják, ezért csak némileg kibővített alapfunkciókat várunk tőle.
  • Windows 7 Home Premium, minden látványos csemegével felvértezve, mint az Aero Glass, az üvegszerű felhasználói interfész, valamint az új navigációs funkciók. Támogatja az érintőképernyőket, szélesebb körű médiakezelési lehetőségekkel bír.
  • Windows 7 Professional több biztonsági és hálózati szolgáltatással. Elérhető az adattitkosításért felelős Encrypting File System, a hálózati biztonsági másolatok készítése és a Domain Join, amely a menedzselt hálózatokat fésüli össze.
  • Windows 7 Enterprise és Windows 7 Ultimate – várhatóan csak az árukban lesz majd különbség attól függően, hogy magán vagy üzleti célra terjesztik őket. Egyelőre annyit lehet tudni, hogy az előbbi az üzleti élet szereplőinek szól, míg utóbbi azoknak az egyéni felhasználóknak, akik minden funkciót használni kívánnak.

A Microsoft az otthoni felhasználók részére a Home Premium vagy a Professional változatot szánja, míg az üzleti előfizetőket a Professional vagy az Enterprise verziókkal célozza meg. A Starter csak előtelepítve áll majd rendelkezésre, az Enterprise pedig csak a vállalatok számára lesz elérhető, az Ultimate változat elérhetősége pedig korlátozott lehet. A Microsoft közleménye szerint az összes változat telepíthető lesz netbookokra is.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények