A magyarok 60 százaléka digitális analfabéta

A célokban ugyan mindannyian egyetértettek, a tettekben viszont nem jutottak tovább egy szándéknyilatkozat aláírásánál és egy eseti parlamenti bizottság felállítására tett javaslat megfogalmazásánál a pártok képviselői azon a tegnapi egyeztetésen, amelynek témája a digitális esélyegyenlőség magyarországi állapota volt. Az ötpárti szakmai találkozót az Informatikai Érdekegyeztető Fórum (Inforum) kezdeményezte.


Fotó: Fidesz.hu

A társadalmi szervezet még tavaly ősszel az Információs Társadalom- és Trendkutató Központtal karöltve készített egy jelentést, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy Magyarországon rendkívül magas, 60 százalékos a felnőtt lakosság körében a digitális írástudatlanság. Ráadásul e nagyjából 4,5 milliós csoport – elsősorban 50 év felettiek, vidéken élők, kisebbségek és fogyatékkal élők – java részének semmilyen közvetlen kapcsolata nincs a számítógéppel vagy az internettel, illetve olyan személyekkel, akik ezeket a mindennapi rutin szintjén használják. Így pedig ők elvesztik a lehetőséget is arra, hogy az informatika előnyeit kihasználva javítsanak helyzetükön, életminőségükön. „Lassan szomorú közhelynek számít, hogy Magyarországon a digitális »átállás« csak a társadalom egy szűkebb rétegénél történt meg: a magyar lakosság többsége a mobiltelefonok használatának módját sajátította el” – fogalmaz a szöveg, amely egyben javaslatokat is tesz a kirekesztettek felzárkóztatására.

A javaslatokat az teszi aktuálissá, hogy az Európai Unió szintén sürgeti a digitális szakadék felszámolását. Az e téren elérendő célokat a 2006-ban 32 európai vezető által aláírt Rigai Nyilatkozat fektette le. Ebben többek között az szerepel, hogy 2010-ig meg kell felezni azt a szakadékot, amely a leszakadással fenyegetett csoportok és a többségi társadalom (már ahol ez a többség) között található. Magyarországon azonban vajmi kevés történt a helyzet javítása érdekében – többek között nem készült el az EU által szabott határidőre egy e-Befogadás akcióterv sem –, az Inforum ezért erőltetett egy ötpárti egyeztetést a kérdésben.

Nagy az egyetértés

A találkozóra tegnap került sor. Ezen a pártok képviselői – Kovács Kálmán (SZDSZ), Márfai Péter (MSZP), Molnár Béla (KDNP), Nyitrai Zsolt (Fidesz) és Pettkó András (MDF) – egy nyilatkozatot fogadtak el, amelyben leírták, hogy támogatják az Inforum és a civil szervezetek, vállalkozások e-Befogadást célzó mozgalmát. (Az Inforum civil szervezetekkel és cégekkel közösen tavaly novemberben meghirdette csatlakozását az Európai Unió „e-Inclusion: be part of it” kezdeményezéséhez, elindítva az „e-Befogadás 2008, Magyarország” mozgalmat.) A képviselők továbbá egy eseti parlamenti bizottság felállítását javasolták a digitális írástudatlanság csökkentését célzó program támogatására, ellenőrzésére és szervezésére.

A szándékok megfogalmazásánál több azonban nem történt a tegnapi találkozón. Amint az MTI beszámolójából kiderül, Márfai Péter is csak bátortalan ígéretet tett arra, hogy a kormány „várhatóan még az idén” elkészíti a hátrányos helyzetűek informatikai felzárkóztatását célzó intézkedéscsomagot, amellyel adósak vagyunk az EU felé. Dombi Gábor, az Inforum főtitkára pedig jelezte: 2010-ig lehetetlen Magyarországon megfelezni a digitális írástudatlanok számát – ahogy azt a rigai célok előírják –, már az is komoly eredmény lenne, ha egymillió embert sikerülne bevonni az információs társadalomba.

Azóta történt

  • Elemzés és vitaest az IT világáról

    Az információs társadalom elmúlt évtizedének metatrendjeit mutatja be az ITTK vitaindítónak szánt és az interneten is közzétett éves jelentése.

  • Egymillió mondat 22 nyelven

    Az Európai Bizottság adatbázisának felajánlásával a fordítószoftverek fejlesztését kívánja támogatni.

  • Netet a magyarnak!

    Az e-Befogadás Fórum két év alatt egymillió emberhez vinné el a hálót.

  • Mit csinál a magyar netező?

    Csak nagyritkán bankol és vásárol online, de imád híreket olvasni és e-mailezni. A fájlcsere sem probléma.

Előzmények