Az oroszok korlátoznák a VPN használatot

A törvénytervezet alapján csak azok a szolgáltatók maradhatnának legálisak, amelyek nem engedik tiltott tartalmakhoz a felhasználóikat.

Az orosz kormány VPN és proxy blokkolásra készül azokban az esetekben, melyekben a szolgáltatók olyan oldalakhoz is hozzáférést biztosítanak az orosz felhasználóknak, melyek egyébként tiltólistásak. A tervezet szerint azokat a megoldásokat, amik az országban blokkolt weboldalakat is láttatni engedik, egyszerűen szintén elérhetetlenné teszik.

Oroszországban több tízezer oldalt blokkolnak a hatóságok, jellemzően szerzői jogsértésekre hivatkozva – írja a TorrentFreak. Az embereket persze ez nem állítja meg, sokan használnak az internetszolgáltatókat kijátszó megoldásokat, mint a virtuális privát hálózat, vagy a tükrözött szolgáltatók és a Tor.

A lap értesülései szerint azok a cégek, akik a tiltott oldalakhoz kínálnak hozzáférést, a törvény életbe lépését követően szintén jogsértőnek minősülnek majd, így számíthatnak arra, hogy honlapjuk is az ISP-k listájára kerül. Abban az esetben viszont, ha a blokkolt oldalakat ezeken a szolgáltatásokon keresztül sem lehet elérni, továbbra is használhatók maradnak.

Hasonló a helyzet a keresőoldalakkal kapcsolatban is, az orosz kormány szeretné, ha a nemzetileg tiltott oldalak nem jelennének meg a keresési találatok között. Ezeket el kellene rejteni, ha viszont blokkolt oldalt listáz a kereső, oldalanként 12 400 dolláros bírságot kell fizetnie az államkasszába.

A legnagyobb orosz keresőoldal, a Yandex szóvivője szerint a találati lista még nem jelenti azt, hogy a felhasználók meg is nézhetik a tiltott oldalak tartalmát, ezért nem is tartja jó ötletnek a keresőket büntetni.

Azóta történt

Előzmények