Hirdetés

2018. június 20., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Hírek » Mérleg rovat

Oroszország a LinkedIn blokkolására készül

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: Jogi Fórum

Helybenhagyta a moszkvai bíróság a LinkedIn oroszországi blokkolását. – Az állampolgárok adatai csak orosz szervereken tárolhatók.

Helybenhagyta a moszkvai városi bíróság egy kerületi bíróságnak azt a döntését, hogy az adattárolásra vonatkozó törvény megsértése miatt blokkolni kell Oroszországban a szakmai kapcsolatok ápolására szakosodott, a Microsoft által nemrég felvásárolt LinkedIn online üzleti közösségi hálózat működését – írta meg a Jogi Fórum.

A törvény előírja, hogy az orosz állampolgárok személyes adatait Oroszországban található szervereken tárolják. A LinkedInnek, a világ legnagyobb professzionális hálózatának jogában áll megfellebbezni a döntést, de az alsóbb szintű bíróság döntése a TASZSZ hírügynökség szerint elvileg a múlt héten csütörtökön jogerőre emelkedett.

Az Interfax hírügynökség azt jelentette, hogy a LinkedInhez való hozzáférést várhatóan akkor kapcsolják majd le, amikor a cég megkapja az ítélet teljes szövegét, ami e hétre várható.

Az eljárást az internetet is felügyelő orosz hatóság (Roszkomnadzor – Роскомнадзор) kezdeményezte. A hálózaton belül az Egyesült Államokon kívüli felhasználók személyi adatait egyébként nem az amerikai LinkedIn Corporation kezeli, amely ellen a per indult, hanem a LinkedIn Ireland. A cégnek Oroszországban nincs képviselete.

A cég jogi képviselője szerint a hálózat nem különbözteti meg felhasználóit a lakóhelyük szerint. A Roszkomnadzor kifogásolta, hogy a LinkedIn nem Oroszországban üzemelteti az orosz állampolgárok személyi adatait tároló szervereket, mi több, a beleegyezésük nélkül olyan személyek adatait is gyűjti és továbbítja, akik nem használják a LinkedInt.

A LinkedIn lehet a személyi adatokról rendelkező orosz törvény első áldozata. German Klimenko, az orosz elnök internetfejlesztési tanácsadója korábban a Kommerszant című lapnak kijelentette, hogy jelzésértékű lesz a Facebooknak, a Twitternek és más külföldi cégeknek, amelyek az országon kívül tárolják az orosz állampolgárok adatait, ha a Roszkomnadzor nyer, és blokkolja a LinekdInt.

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.