Yandex-botrány az nem volt

A nemzeti konzultáció honlapját készítő cég munkatársának szakmai hibája, gondatlansága miatt futott orosz analitikai kód a nemzeti konzultáció honlapján, de az elküldött adatokat az orosz szerver nem fogadta – ezt állapította meg a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) vizsgálata, amelyet csütörtökön ismertetett Péterfalvi Attila elnök.

A hatóság azután vizsgálta meg a nemzeti konzultáció honlapját, hogy sajtóhírek szerint a honlap kódjában szerepel a Yandex nevű orosz IT-cég forgalomfigyelő, adatgyűjtő mérőkódja, amely állítólag orosz szervereknek küldte el magyar állampolgárok adatait. A Kormányzati Tájékoztatási Központ akkor azzal érvelt, hogy a honlapon szereplő analitikai eszközök a honlap hatékonyságát szolgálják.

A hatóság megállapította: a Miniszterelnöki Kabinetiroda sem a vállalkozót, sem az alvállalkozót nem utasította a Yandex igénybevételére, és sem a vállalkozó, sem az alvállalkozó nem tájékoztatta a kabinetirodát, hogy a Yandex szolgáltatását veszik igénybe.

Péterfalvi Attila azt mondta: az alvállalkozó szerint a honlap indulása előtt 1-3 nappal állították be az analitikát azzal, hogy a fejlesztő beépítette a honlap html-kódjába a Yandex mérőkódra utaló hivatkozást, és a Yandex szerverén beállította az adatok feldolgozását.

Az alvállalkozó projektmenedzsere jelezte azonban, hogy nem lesz szükség a funkcióra, így az informatikus kikapcsolta a Yandex szerverén a funkció működését. A honlap html-kódjából nem törölte viszont manuálisan, holott ezt kellett volna tennie ahhoz, hogy az adatokat ne küldje el a felhasználó számítógépe a Yandex számára.

A Yandex az eljárásban arról tájékoztatta a hatóságot, hogy decentralizált adatközpont-rendszere van, a magyarországi adatokat a legtöbb esetben a hollandiai szerverre továbbítja. Közölték azt is, hogy mivel a Yandex-fiók ki volt kapcsolva, nem fogadták, és így nem is tárolták az adatokat.

A hatóság megállapítása szerint a Yandex kód használatával kapcsolatos adatkezelési kérdésekről az alvállalkozó döntött, ezért a Yandex Metrica szolgáltatás igénybevételével összefüggésben indult vizsgálat nem érintette a kabinetirodát.

A hatóság szerint az alvállalkozó adatkezelése jogellenes volt. A vállalkozó is hibázott, amikor nem ellenőrizte a Yandex analitikai beállításait. A vizsgálat eredményeként felhívták a vállalkozót és az alvállalkozót figyelmét arra, hogy legközelebb egyértelműen jelöljék meg, melyik analitikai szolgáltatót fogják igénybe venni, és olyan megoldást válasszanak, amely nem jár együtt személyes adatok kezelésével – zárul a tájékoztatás.

Azóta történt

Előzmények