Atom-támadást indít az NVIDIA?

A június 3-án kezdődő Computex szakkiállításra időzíti a grafikus és alaplapi chipeket tervező NVIDIA alkalmazásprocesszor-családja keresztelőjét – írja a The Inquirer. A többnyire hullámzóan megbízható értesüléseket közlő, angol informatikai bulvárlap úgy tudja, hogy a vállalat mobiltelefonokba, hordozható készülékekbe és számítógépekbe szánt system-on-a-chip (SoC – azaz minden fontos vezérlőchipet integráló) megoldásai Tegra márkanéven kerülnek majd piacra. A szakmai blogok és híroldalak szerzői már áprilisban kiszúrták, hogy a cég védjegykérelmet nyújtott be a névre, de akkor még csak találgatták, hogy milyen termékkörre akasztják majd rá.

NVIDIA APX 2500

Az Inquirer úgy tudja, hogy ezt a nevet veszi fel az NVIDIA februárban bejelentett APX 2500 processzora, amely egy ARM11-alapú többmagos processzort, egy GeForce magra épülő, 720p felbontású HD-videók lejátszására is képes 3D-gyorsítót, valamint hang-, flashmemória- és egy legfeljebb 12 megapixel felbontású fényképezőgép kiszolgálására képes kameravezérlőt tartalmaz. A termék fejlesztésében egyébként aktív részt vállalat az NVIDIA által 2007-ben felvásárolt Portal Player mérnöki gárdája is, amely rengeteg hordozható multimédiás lejátszó – többek között az iPod – SoC-vezérlőjét tervezte.

A kaliforniai vállalat korábbi közleménye szerint ennek a Windows Mobile és CE operációs rendszereket támogató alkalmazásprocesszornak a sorozatgyártása június végéig megkezdődik, az ezt használó navigációs készülékek és médialejátszók pedig még az év vége előtt piacra kerülhetnek. A Tegra APX 2500-as mobilok megjelenése nagyjából egy év múlva várható.

Az Inquirer azt is tudni véli, hogy nem csupán egy meglévő SoC átnevezését jelenti majd be az NVIDIA, hanem egy új, nagyobb teljesítményű processzorszériát is, mely a mobiloknál nagyobb hordozható gépek alapja lehet. A CSX 600 és CSX 650 – írják – 700 és 800 MHz körüli frekvencián üzemel, mindössze 3 watt fogyasztás mellett képes full HD felbontású (1080p, 24 fps) mozgókép lejátszására, és merevlemez-vezérlőt is tartalmaz. A chip neve és a közölt specifikációk alapján több szakmai fórumon is felvetették, hogy ez a termék már a nagyobb teljesítményű ARM Cortex-A9 MPCore architektúrára épül, és így akár közvetlen riválisa is lehet a hasonló készülékek számára megálmodott Intel Atom platformnak.

Azóta történt

Előzmények